Σας δυσκολεύει το ρύζι στην κατσαρόλα; Βάλτε το στον φούρνο!

Πώς συνηθίζετε να φτιάχνετε το ρύζι μπασμάτι; Στην κατσαρόλα. Εκτός αν κρατάτε από Ανατολή κι έχετε πάντα έτοιμο για δράση έναν βραστήρα ρυζιού στον πάγκο της κουζίνας σας. Όμως, το βράσιμο του ρυζιού, όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν είναι. Έχετε λοιπόν κουραστεί να φτιάχνετε ρύζι που λασπώνει ή καίγεται και κολλά στον πάτο της κατσαρόλας; Κι αν σας έλεγα να δοκιμάσετε να το βάλετε στον φούρνο;

Κι εγώ την πρώτη φορά που το άκουσα ήμουν λίγο διστακτική. Μέχρι που το δοκίμασα. Όσο ξένο κι αν ακούγεται, το ρύζι στον φούρνο, αν γίνει σωστά, θα φέρει στο πιάτο σας ένα εγγυημένα καλομαγειρεμένο και αφράτο αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί, αφήνοντας το ρύζι στον φούρνο να μαγειρευτεί, δεν πέφτετε στην παγίδα να το ανακατεύετε ή να ανοιγοκλείνετε συνέχεια το καπάκι, κάτι που μπορεί να το λασπώσει.

Η διαδικασία

Θα πρέπει να επιλέξετε είτε γάστρα με καπάκι που να εφαρμόζει καλά, είτε κάποιο πυρέξ το οποίο θα σφραγίσετε από πάνω με φύλλα λαδόκολλας και αλουμινόχαρτου. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο μακρύκοκκο ρύζι (μπασμάτι ή τζάσμιν) επιθυμείτε.

Βήμα 1
Ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς, ξεπλένετε δύο με τρεις φορές το ρύζι. Βάζετε το ρύζι στο σκεύος και προσθέτετε νερό. Η αναλογία είναι 1 ¼ φλιτζάνι νερό ανά φλιτζάνι ρύζι. Αν διαλέξετε καστανό ρύζι κι όχι λευκό, ίσως χρειαστείτε λίγο νερό παραπάνω.

Βήμα 2
Ξεκινάτε το μαγείρεμα στην εστία. Μόλις το νερό αρχίσει και βράζει, βάζετε το καπάκι (ή καλύπτετε με αλουμινόχαρτο) και συνεχίζετε το μαγείρεμα στον φούρνο για 17-20 λεπτά.

Βήμα 3
Αφήνετε το ρύζι να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το καπάκι, ανακατεύετε για να αφρατέψει το ρύζι, και έτοιμο!

Πηγή: olivemagazine.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας