Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η Ανώτατη Εκπαίδευση πλέον χέρι-χέρι με την καταστολή

Σε ανακοίνωση της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η από κοινού ανακοίνωση των Υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη του νόμου για την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, δείχνει ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανώτατη εκπαίδευση σαν ένα ακόμη πεδίο καταστολής. Καθόλου τυχαίο βεβαίως ότι αυτό το νομοθέτημα κατατίθεται με κλειστά πανεπιστήμια, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αντίδρασης.

Εργαλειοποιώντας συγκεκριμένα περιστατικά βίας σε ΑΕΙ της Αθήνας, και συγκεκριμένα σε ΑΣΟΕΕ, Μετσόβιο και Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αντιμετωπιστεί με την υπάρχουσα νομοθεσία, διευρύνεται η εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και τάξη».

Το νέο σώμα θα στελεχωθεί με 1000 αστυνομικούς, διοικητικά θα ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. και σε αυτήν θα λογοδοτεί, καταργώντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστήμιων.
Αυτό, αντί για προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα υποστελεχωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα σήμερα, όχι μόνο της Αττικής αλλά και γενικότερα.

Η Κυβέρνηση επιδεικνύει για άλλη μια φορά την αλαζονεία της αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιρρήσεις τμημάτων και συλλόγων φοιτητών, κοσμητειών και συγκλήτων.

Η Παναττική Γραμματεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στον νόμο, που είναι πλήγμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια.
Θεωρούμε αδιανόητη την προοπτική να υπάρχει αστυνομία σε μόνιμη βάση στο εσωτερικό των πανεπιστημίων όπως πχ, του Μετσόβιου, λίκνο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και σύμβολο ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, να συνομιλήσει ειλικρινά με τις πανεπιστημιακές αρχές και όλους τους εμπλεκομένους, καθώς και να λάβει υπόψιν της τα στοιχεία της εγκληματικότητας αλλά και μελέτες ξένων πανεπιστημίων, ώστε να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις, πάντα όμως στα πλαίσια του συντάγματος.

Ο νόμος αυτός είναι ζήτημα δημοκρατίας και μας αφορά όλους.
 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας