Νίκος Γαμβρούλας προς Υπουργείο Ανάπτυξης: Απαιτείται βελτίωση των όρων στο πρόγραμμα επιδότησης για e-shop

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ) κ. Παπαδούλη Απόστολο, απέστειλε ο οικονομολόγος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας, με σκοπό την βελτίωση των όρων του προγράμματος που επιδοτεί τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος.

Πιο συγκεκριμένα η σχετική επιστολή αναφέρει:

Μέσα από την προδημοσίευση του προγράμματος ΕΣΠΑ «e-λιανικό» το οποίο επιδοτεί με έως και 5.000€ τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για την δημιουργία νέου ή την αναβάθμιση υφιστάμενου e-shop, παρατηρούνται ορισμένα προβληματικά στοιχεία τα οποία θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά με σκοπό την βελτίωση του προγράμματος.

Α) Στο πρόγραμμα αναφέρεται πως κατά την υποβολή του αιτήματος, το ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί για όσες επιχειρήσεις θα προβούν από δω και πέρα στην κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς το διαστημα που τους απομένει είναι μικρό (περίπου 30 με 45 ημέρες), αν συμπεριλάβουμε το γεγονός πως οι εταιρείες κατασκευής των e-shops θα έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί, αν δινόταν η ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν κατασκευάσει το e-shop και θα το κάνουν στο επόμενο διάστημα, να τους δοθεί ένας χρόνος 3 μηνών για παράδειγμα, ώστε να ανεβάσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στην συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αν δεν συμβεί αυτό, είναι ορατός ο κίνδυνος τα e-shops που θα δημιουργηθούν, να είναι αποτέλεσμα πρόχειρης εργασίας χωρίς να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ ίσως παρουσιαστούν φαινόμενα όπου επιχειρήσεις δεν θα βρίσκουν τεχνικούς να αναλάβουν την εργασία που απαιτείται.

Β)  Σύμφωνα με την προδημοσίευση, το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κύριο ΚΑΔ που ξεκινάει με το 47 (Λιανικό Εμπόριο). Με βαση αυτό όμως, εξαιρούνται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σαν κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο και σαν δευτερεύουσα δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ίδιων προϊόντων. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τους τζίρους τους από την δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου μένουν εκτός του προγράμματος, καθώς ως κύρια δραστηριότητα δηλώνουν χονδρικό εμπόριο. Οι επιχειρήσεις αυτές δηλαδή δεν έχουν την ανάγκη του ηλεκτρονικού καταστήματος;

Επίσης με βάση την παραπάνω υποχρέωση (η επιχείρηση να έχει ως κύριο ΚΑΔ που να ξεκινάει με το 47), αποκλείονται οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ως κύρια δραστηριότητα και έχουν ως δευτερεύουσα το λιανικό εμπόριο. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν επιχειρήσεις κομμωτηρίων οι οποίες εκτός από την υπηρεσία του κουρέματος πωλούν και προϊόντα, επιχειρήσεις που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίες εκτός από την υπηρεσία επισκευής που παρέχουν, πωλούν και τεχνολογικό εξοπλισμό, επιχειρήσεις πώλησης ποδηλάτων οι οποίες τυγχάνει να έχουν ως κύριο ΚΑΔ την επισκευή και πολλά ακόμη. Η υποχρέωση αυτή λοιπόν, θα πρέπει κατά την άποψη μου να διορθωθεί και να εντάσσει τις επιχειρήσεις που έχουν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο, καθώς έχουν και αυτές την ίδια ανάγκη για πωλήσεις μέσω internet όπως και οι υπόλοιπες.

Γ)  Το πρόγραμμα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ολοκληρώσουν την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος να έχουν εξοφλήσει το ποσό και στην συνέχεια να αιτηθούν την χρηματοδότηση. Θα πρέπει εδώ όμως να τονιστεί πως οι επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ρευστότητας, καθώς είτε λειτούργησαν με χαμηλούς τζίρους όταν η αγορά παρέμεινε ανοιχτή, είτε είναι τελείως κλειστές όπως συμβαίνει από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα αλλά και την Άνοιξη του 2020. Έτσι, χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εξ ολοκλήρου το απαιτούμενο ποσό. Αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί αν δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν εξοφλημένα τιμολόγια μέσα σε ένα διάστημα κάποιων μηνών πχ ενός έτους.

Τα παραπάνω τα θεωρούμε σημαντικά για να καταφέρει το πρόγραμμα να επιτύχει τον πραγματικό σκοπό του και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα, σύγχρονα και λειτουργικά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Διαφορετικά χιλιάδες επιχειρήσεις θα αδικηθούν και ίσως δεν καταφέρουν να επιβιώσουν στο ιδιόμορφο και εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας