Λάρισα: Η Λαϊκή Συσπείρωση για την πλατεία στον Ιπποκράτη

Στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της συνοικίας Ιπποκράτη η Λαϊκή Συσπείρωση με τοποθέτησή της αναφέρει τα εξής:

«Αντί να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, με περίσσιο θράσος είναι η αλήθεια, από τη δημοτική αρχή Λάρισας υποστηρίζοντας «ότι δικαιώνεται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων», καλά θα κάνει να απολογηθεί  γιατί αποδεσμεύει 5,5 στρέμματα που είναι από τα τελευταία της συνοικίας. Γιατί η αλήθεια είναι πεισματάρικο πράγμα δυστυχώς για την δημοτική αρχή Λάρισας, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η κατασκευή πλατείας στον Ιπποκράτη, αλλά η άρση της απαλλοτρίωσης του 60%  ενός τεράστιου οικοπέδου 9 στρεμμάτων.

Δηλαδή χάθηκαν οριστικά απ’ αυτή την έκταση με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής πλειοψηφίας, με την ανοχή (ΛΕΥΚΟ) όλων των άλλων παρατάξεων, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης που το καταψήφισε, τα 5,5 στρέμματα που ήταν χαρακτηρισμένα από το σχέδιο πόλης του 89’ επί δημαρχίας Λαμπρούλη, για κατασκευή πνευματικού κέντρου και παιδικής χαράς στη συνοικία. Αυτό που τελικά αποφάσισε να απαλλοτριώσει η δημοτική αρχή Καλογιάννη είναι ένα μέρος του οικοπέδου που ο καθαρός χώρος για πλατεία θα είναι 2,5 στρέμματα, όπου εκεί μέσα σχεδιάζεται να γίνει και μια παιδική χαρά, δηλαδή κουτσουρεμένη και αυτή.

Πάει πολύ λοιπόν να πανηγυρίζουν κάποιοι και οι της δημοτικής αρχής στα ΜΜΕ, όταν μάλιστα το αίτημα της πλειοψηφίας των κατοίκων της συνοικίας που συγκέντρωσαν χιλιάδες υπογραφές, είναι να μην χαθεί κανένας από τους εναπομείναντες δεσμευμένους χώρους, να υλοποιηθεί στο ακέραιο ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να απαλλοτριωθούν όλες οι δεσμευμένες εκτάσεις για την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, ενώ διεκδικούν την μετατροπή του σχεδίου για τις κοντινές εκτάσεις για φτιαχτούν αθλητικό κέντρο, και νηπιαγωγείο, που η συνοικία δικαιούται.

Τέλος χρειάζεται να επισημανθεί η παραπομπή της χρηματοδότησης του έργου στον Ιπποκράτη στις καλένδες του «πράσινου ταμείου» με χρονικό ορίζοντα απορρόφησης κονδυλίων όχι πολύ κοντά. Γι’ αυτό καλά θα κάνουν κάποιοι «νεόκοποι» εκεί στην Ίωνος Δραγούμη να αφήσουν τις μεγάλες κουβέντες για απόκτηση πλατείας μετά από 31 χρόνια, γιατί ίσως περάσουν και πάρα πολλά ακόμη μέχρι να υλοποιηθεί.

Βέβαια αυτή η δημοτική αρχή που στηρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κ.α. δεν αποδείχθηκε καθόλου φειδωλή στο να ξοδέψει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου και όχι φυσικά από κάποια μελλοντική αβέβαιη χρηματοδότηση για έργα και δράσεις στο κέντρο και αλλού, που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, της εστίασης, των πολυεθνικών του εμπορίου.

Όσα ξόδεψε η συγκεκριμένη δημοτική αρχή με απλοχεριά για το «Πάρκο των Ευχών» αυτά τα δυο χρόνια, έφταναν και περίσσευαν για να αποκτηθεί άμεσα όλο το ακίνητο στον Ιπποκράτη και σήμερα να μιλούσαμε ρεαλιστικά για κατασκευή πλατείας και πολιτιστικού κέντρου. Όμως άλλες ήταν οι προτεραιότητες τους.

Από τη σκοπιά της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζει το ΚΚΕ, θεωρούμε ότι γνώμονας πρέπει να είναι η εφαρμογή του σχεδίου πόλης για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με την απαραίτητη διεκδίκηση σχετικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των ιδιοκτητών μέσα από τις απαλλοτριώσεις και την απόδοση τελικά των Κ.Χ. και Κ.Φ. σε μορφή υποδομών στο λαό. Επομένως το ερώτημα είναι, χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον;

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και του καπιταλιστικού συστήματος,  μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα υπέρ του λαού. Όμως είναι χρήσιμο να βγούνε συμπεράσματα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και να επιβάλουν στην δημοτική αρχή Λαρισαίων με την οργανωμένη  πάλη τους, να μην χαθούν άλλοι Κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που προορίζονται για υποδομές αθλητικών χώρων, αναψυχής και πολιτισμού».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας