Χατζηχριστοδούλου για ανοσία αγέλης: Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

«Για να δημιουργηθεί αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης, η οποία θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει στο ελάχιστο την εξάπλωση του ιού χωρίς να χρειάζονται περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού» αναφέρει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην «Καθημερινή».

«Είναι ένα ποσοστό που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει «αλλά και εάν εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να μη σταματήσουμε τη μετάδοση στην κοινότητα, αλλά θα σταματήσουμε την πίεση στο ΕΣΥ και θα υπάρξει μείωση στους θανάτους.

Μπορούμε επίσης να έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις ομάδες υψηλού κινδύνου που να φτάνει το 90% και λίγο χαμηλότερο στον υπόλοιπο πληθυσμό. Είναι και αυτό μία στρατηγική».

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει συμμετοχή από τους πολίτες και να μην παρασυρθούν από αντιεμβολιαστικές Σειρήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κάλεσμα της πολιτείας για εμβολιασμό θα πρέπει να γίνει και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Να παλέψουμε όπου και όπως το κάνουν και οι πολέμιοι των εμβολίων», σημειώνει.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας