ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό

Σε κοινούς θαλάμους, που δεν έχουν τη δυνατότητα αρνητικής πίεσης, αλλά απλώς διαμορφώνονται κατάλληλα με κρεβάτια για ΜΕΘ και τοποθετούνται σε αυτές τα απαραίτητα μηχανήματα (αναπνευστήρας, απινιδωτής κτλ.), νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι θα έπρεπε, ωστόσο, να βρίσκονται σε κανονικές ΜΕΘ.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνους που νοσηλεύονται σε κανονικές ΜΕΘ. Όπως σημειώνει, οι χώροι που βαφτίζονται ως ΜΕΘ δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπάρχουν περισσότερα ενδονοσοκομειακά μικρόβια σε αυτές, ενώ σε κάποιες δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την περίθαλψη ασθενών που χρήζουν ΜΕΘ.

Κατά τον κ. Γιαννάκο, αυτήν τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε διαμορφωμένους θαλάμους, στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, δύο στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, δύο στο Νοσοκομείο Κατερίνης και πέντε στο Νοσοκομείο Σερρών, εκ των οποίων οι τέσσερις σε σηπτικό με αναπνευστήρα. Αυτά συμβαίνουν, επειδή πλέον οι ΜΕΘ στα συγκεκριμένα νοσοκομεία έχουν φρακάρει και δεν υπάρχει άλλος χώρος.

«Σε κοινούς θαλάμους τοποθετούν αναπνευστήρες και διασωληνώνουν ασθενείς. Αυτοί, όμως, οι χώροι δεν είναι ΜΕΘ, οι οποίες έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, κλιματιστικό, μετρητές αερίων και τα λοιπά. Επίσης, στις κανονικές ΜΕΘ υπάρχουν πολύ λιγότερα νοσοκομειακά μικρόβια. Ουσιαστικά βάζουν αναπνευστήρα, τοποθετούν κρεβάτια και τις βαφτίζουν ως ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή των ασθενών», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννάκος.

Χωρίστηκαν με γυψοσανίδα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Νοσοκομείο της Κατερίνης, όπου σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων, Στέφανο Χατζηλιάδη, δύο θάλαμοι της Παθολογικής Κλινικής χωρίστηκαν με γυψοσανίδα, τοποθετήθηκαν κρεβάτια και μηχανήματα και πλέον λειτουργούν ως ΜΕΘ.

«Από δωρεά αποκτήθηκαν τρία κρεβάτια, τα οποία τοποθετήθηκαν με όλο τον εξοπλισμό σε δύο θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής, οι οποίοι χωρίστηκαν με γυψοσανίδα και πλέον λειτουργούν ως ΜΕΘ. Ωστόσο, αυτοί οι χώροι δεν έχουν τις προϋποθέσεις μιας ΜΕΘ. Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωρίζει τα μηχανήματα, τα μόνιτορ και τα λοιπά. Πρόκειται στην ουσία για θαλάμους κοινούς, με αναπνευστήρες, απινιδωτές και κρεβάτια, αλλά δε διαθέτουν αρνητική πίεση», σημειώνει ο κ. Χατζηλιάδης.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας