ΑΚΚΕΛ για αποζημιώσεις λόγω τιμών ζωοτροφών και μη καταβληθέντων βοηθημάτων για κορωνοϊό

Το ΑΚΚΕΛ σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, υπογραμμίζει την ανάγκη αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων, λόγω των αυξημένων τιμών σε ζωοτροφές και γενικά σε πρώτες ύλες, που προκλήθηκαν εξαιτίας του lockdown, αλλά και εξαιτίας φυσικών φαινομένων.

Το ΑΚΚΕΛ ζητά την καταβολή ελάχιστων αποζημιώσεων de minimis, αλλά και πραγματική αποζημίωση με βοήθημα εξαιτίας των προβλημάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, από το οποίο όμως οι κτηνοτρόφοι ουσιαστικά έλαβαν φιλοδώρημα των 3,90 ευρώ!

Συγκεκριμένα στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Το ΑΚΚΕΛ ζητάει de minimis στους κτηνοτρόφους για την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών αλλά και για την αποκατάσταση του εμπαιγμού του φιλοδωρήματος που ήταν το βοήθημα των 3,90 ευρώ για τον κορωνοϊό.

Τα κόστη παραγωγής των κτηνοτρόφων έχουν αυξηθεί αρχικά λόγω ζημιάς από τον «Ιανό» σε σιτηρά και τριφύλλι, αφού δεν θα σπαρούν μετά από τις ζημιές.

Με την σόγια η κατάσταση είναι ανάλογη, όπως και με τα σιτηρά στα Βαλκάνια που η παραγωγή φέτος υπήρξε μικρή λόγω ξηρασίας  και όλα αυτά μετά από το lockdown του Μαρτίου και επιπλέον μετά από το τρέχον lockdown. Στην κτηνοτροφία  διαπιστώθηκε αύξηση πάνω  10% στις πρώτες ύλες και γενικά όλες οι ζωοτροφές  έχουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Χρειάζεται άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis, αλλά και με πρόσθετο βοήθημα διότι τα 3,90 ευρώ, όπως το ΑΚΚΕΛ και όλοι οι κτηνοτρόφοι τονίσαμε, είναι περισσότερο φιλοδώρημα, παρά ενίσχυση».

           

Δείτε επίσης

Βρείτε μας