Υπό ασφυκτικό κλοιό το Oruc Reis -Δείτε την εικόνα-ντοκουμέντο με ελληνική φρεγάτα απέναντι

Σε ασφυκτικό κλοιό και υπό το άγρυπνο βλέμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει το Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να πλέει κοντά στο Καστελλόριζο.

Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ν.μ. από το νησί, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένεται να κάνει ξανά στροφή και να επαναπροσεγγίσει το Καστελλόριζο κάτω από τα 20 ναυτικά μίλια.

Τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς της κινήσεις του.

Είναι ενδεικτική η φωτογραφία-ντοκουμέντο, η οποία δείχνει το «Oruc Reis» χθες, Τρίτη, να κάνει στροφή προς τα νοτιοδυτικά. Σε απόσταση ενός μιλίου βρίσκεται μία ελληνική φρεγάτα τύπου S, η οποία είναι ακίνητη. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν φαίνονται, καθώς καθυστέρησαν να κάνουν τον ελιγμό και να ακολουθήσουν το «Oruc Reis».

Το ελληνικό «τείχος» του Πολεμικού Ναυτικού

Το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας έφτασε μέχρι και τα 9 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han», κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

Ωστόσο, οι Ενοπλες Δυνάμεις έστειλαν το «μήνυμά» τους με ένα τείχος από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού γύρω από το Καστελλόριζο.

Το πλωτό τείχος του Π.Ν. βρίσκεται στην περιοχή σχηματίζοντας μία «ασπίδα» γύρω από το νησί, με σκοπό να μην επιτραπεί στο «Oruc Reis» να πλησιάσει παραπάνω, ξεπερνώντας τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα.

Δείτε εικόνες από την παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου:

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει την πάγια τακτική της να θέτει με Navtex ζήτημα αποστρατικοποίησης της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Ηχηρό μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα έστειλαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος με την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν, κατά την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία.

«Η χρονική συγκυρία αυτής της συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που, δυστυχώς, προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις […] πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας