Λάρισα: Ξεκινά το 5ο διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ Open Nights «ΧΡΟΝΟΣ» – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Από τις 29/10  έως τις 8/11/2020 στο Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί Τζαμί), στον Μύλο του Παππά, στο Διαχρονικό Mουσείο Λάρισας και σε άλλα τοπόσημα της πόλης

Για 5η συνεχή χρονιά το διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ  Open Nights  διοργανώνεται από την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Βάση του φεστιβάλ θα είναι και φέτος η εικαστική έκθεση στο Μουσουλμανικό Τέμενος (Γενί Τζαμί) με καλεσμένους  δύο εικαστικούς από το Μόναχο, ενώ ο Μύλος του Παππά θα φιλοξενήσει μια έκθεση φωτογραφίας χορού, σεμινάρια και προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών χορού.

Για πρώτη φορά τις βασικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ενώ μεγάλο μέρος τους θα καλυφθεί και διαδικτυακά.

Το θέμα και ο τίτλος του 5ου φεστιβάλ Open Nights,  είναι ο «ΧΡΟΝΟΣ»,  ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της ανθρώπινης φύσης που έχει επηρεαστεί τόσο από τη θεωρητική και πειραματική επιστημονική σκέψη, όσο και από διάφορα φιλοσοφικά και ανθρωποκεντρικά δόγματα.

Όποια προσέγγιση στο θέμα χρόνος, τείνει να είναι αυστηρά προσωπική. Παρόλα αυτά η αντανάκλασή του στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, μέσα από διερρηγμένες μνήμες, εξελίξεις αλλά και αρνητικά πισωγυρίσματα είναι καθολική.

Το φεστιβάλ θα εστιάσει στη μνήμη μέσα από την ιστορία και την κληρονομιά, αλλά και την σύγχρονη θεώρηση της έννοιας.

Φέτος, για πρώτη φορά, το φεστιβάλ έχει εξασφαλίσει και τη συμμετοχή ενός σημαντικού σύγχρονου εικαστικού συλλέκτη της πόλης, ο οποίος θα μας παραχωρήσει έργα της συλλογής του, ενώ η αρχιτεκτονική ομάδα aether: arch μας προτείνει μια επαυξημένη διαδρομή στην πόλη, κάνοντας χρήση qr codes τα οποία σκανάρονται με φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα με σύνδεση στο διαδίκτυο) και τα οποία παραπέμπουν σ’ ένα ερέθισμα που σχετίζεται με το σημείο στο οποίο γίνεται η δράση.

Στη φετινή διοργάνωση βάρος πέφτει αναπόφευκτα στη χρήση του διαδικτύου και της βιντεοσκόπησης ενώ είμαστε σε ετοιμότητα έτσι ώστε σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν, η παρουσίαση να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μόνο διαδικτυακά.

Οι δράσεις θα γίνουν με τον επιτρεπτό αριθμό κοινού, ενώ κάποιες από αυτές  θα παρουσιαστούν και σε live streaming. Η πρόσβαση σε όλα θα είναι δωρεάν.

Η δυνατότητα επίσκεψης της εικαστικής έκθεσης στο Μουσουλμανικό Τέμενος (Γενί τζαμί), στους χώρους του Μύλου του Παππά και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας θα γίινεται ακολουθώντας τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.

Οι εκδηλώσεις/διαλέξεις  θα γίνουν με περιορισμένο κοινό και με δελτία προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6932 853971

Στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μύλο του Παππά, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων, Πάνος Σάπκας ανέφερε τα εξής: «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, παρά τις αντιξοότητες, επιμένουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημιουργία και μάλιστα πιο… δημιουργικά!

Προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της συγκυρίας και χρησιμοποιούμε καινούρια εργαλεία για να επικοινωνήσουμε τη δημιουργία στο ευρύ κοινό, κι αυτά είναι το διαδίκτυο, η ζωντανή μετάδοση, οι βιντεοσκοπήσεις, και τα qr codes (είναι μια μορφή barcodes. Αποτελούν έναν έξυπνο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online) – (θα σας εξηγήσει πιο αναλυτικά η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου).

Στην πραγματικότητα, επιχειρούμε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο, τοπόσημα της Λάρισας όπως το Γενί Τζαμί – ο Μύλος του Παππά – το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, τις τέχνες (χορός, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφος), επιστήμες (αρχιτεκτονική, ψυχολογία, αρχαιολογία, φιλοσοφία).

Και σε αυτό το 5ο διακαλλιτεχνικό-διεπιστημονικό φεστιβάλ Φεστιβάλ Open Nights, το μοναδικό στο είδος του, τουλάχιστον στην Ελλάδα, το κάνουμε για να… νικήσουμε το χρόνο.

Μπορεί ο χρόνος να νικήσει τη δημιουργία; Ποια είναι η σχέση του με τη μνήμη; Είναι δυνατόν να μετρηθεί; Κυλάει για όλους και όλα το ίδιο; Τι σχέση έχει με την κίνηση; Είναι επινόηση;

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ο ομογενοποιημένος χρόνος του ρολογιού μας. Κι αυτό αποτελεί το βασικό σημείο έμπνευσης και έρευνας του Φεστιβάλ μας.

Σας καλώ να το παρακολουθήσετε, να αναρωτηθείτε και να κάνετε τις δικές σας σκέψεις».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί Τζαμί), Μύλος του Παππά, Διαχρονικό Mουσείο Λάρισας και σε άλλα τοπόσημα της πόλης

Εικαστικά/ Φωτογραφία/ Performances/ Residencies/ Screenings / Διαλέξεις/ Ποίηση/ Workshops

Το Φεστιβάλ  Open Nights είναι ένα  διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Η ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί τζαμί),και η έκθεση φωτογραφίας στον Μύλο του Παππά είναι ανοικτές στο κοινό καθημερινά 18:00 – 22:00

Εικαστικοί:    
Ρούλα Αντωνοπούλου/ Γιώργος Κουκουράκης (Μεταξοχώρι/Αθήνα)
Roland Brummer (Μόναχο, Γερμανία) in residency
Άρτεμις Διαμαντή (Λάρισα)
Αστέρης Δημητρίου (Λάρισα)
Κωνσταντίνος Δουλούδης (Λάρισα)
Μαρία Ζησοπούλου/ Δήμητρα Οικονόμου (Λάρισα)
Δήμητρα Καλογήρου (Λάρισα)
Έλλη Κυριαζή (Λάρισα)
Γιώργος Λαζόγκας (συλλογή Γιάννη Ξ. Διαμαντή)
Αμαλία Λιάκου (συλλογή Μαρίας Παπαλιάγκα)
Ιωάννα Λιούτσια (Θεσσαλονίκη)
Stephanie Maier (Μόναχο, Γερμανία)inresidency
Χρόνης Μπότσογλου (συλλογή Γιάννη Ξ. Διαμαντή)
Ιφιγένεια Σδούκου (Λάρισα)
Στέργιος Στάμος (Τρίκαλα)
Χάρης Τζίκας (Λάρισα)
Θεοδώρα Τσιάτσιου (Λάρισα)
Κωστής Τσιάχας (Λάρισα)

Φωτογράφοι: Αποστόλης Ζαχαράκης (Βόλος), Αμαλία Λιάκου (Λάρισα)
Αρχιτέκτονες: Αντώνης Μόρας,Χάιδω Γεωργούλη, Δέσποινα Πάλλη(aether:arch, Λάρισα)
Εικαστικός φωτισμός μνημείου (Γενί Τζαμί): Εύα Νταραρά (Λάρισα/Αθήνα)

Projects:

«HighlightedTimemarks»: μια επαυξημένη διαδρομή/ ένα phygital αντικείμενο/ QRcodes με ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό που ερμηνεύει συγκεκριμένους χώρους- τοπόσημα της Λάρισας, αναδεικνύοντας τις χρονικότητές τους. aether:arch (Αντώνης Μόρας, Χάιδω Γεωργούλη, Δέσποινα Πάλλη)Σημεία στην πόλη

«Plastification»:Interactivegrowingproject. Μια εγκατάσταση φωτογραφιών από θραύσματα πλαστικών σκουπιδιών που συνεχώς μεγαλώνει. Οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν με τη δική τους ματιά. StephanieMaierΜουσουλμανικό τέμενος (Γενί Τζαμί)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δράσεων

Είσοδος ελεύθερη 

Πέμπτη 29/10  Μουσουλμανικό τέμενος Γενί Τζαμί
18:00- 22:00Έναρξηομαδικής εικαστικής έκθεσης

Παρασκευή 30/10Μύλος του Παππά
18:00- 22:00Έναρξηέκθεσης φωτογραφίας χορού του ΑποστόληΖαχαράκη (Βόλος)
20:00 Παρουσίαση-Masterclass:TrajectoryofanIdea-χορός και σύγχρονη τεχνολογία,DieWolkeartgroup- Δροσιά Τριαντάκη/ DaniJoss (Θεσσαλονίκη)
21:00Screening:ThessalonikiCinedanceInternational(TCI).Το διεθνές φεστιβάλ εστιάζει στη σύνδεση του χορού με τον κινηματογράφο.

 Σάββατο 31/10 Διαχρονικό Μουσείο
20:00 Screening:«λπ»μια ταινία για την Λένα Πλάτωνος σε σκηνοθεσία Χρήστου Πέτρου. (Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη)
Djset :ScotDech
Τη βραδιά επιμελείται η ομάδα ItsRaw

Κυριακή 1/11 Διαχρονικό Μουσείο
19:00 Χορός στο Διαχρονικό:Inactu(Λάρισα)
Χορογραφούν για τον χρόνο:  LizaGoodson (χορεύουν: Τζώρτζια Καραγκούνη, Χαριτίνη Λιόντου) και Αθηνά Μανώλη σε συνεργασία με ‘OneRedDot’ (χορεύουν: Μαρίτα Κάτσικα, Αθηνά Μανώλη)
19:30 Screening:«ΝΤΑΚΑΡ»Βίντεο performanceτης ομάδας OFF ART βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο ποίησης του Θάνου Γώγου.
20:00 Διάλεξη/συζήτηση. «Χρόνος-Θάνατος -Έρωτας στην σύγχρονη ποίηση»σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό ΘΡΑΚΑ. Παρουσίαση Ηλίας Κουρκούτας (ψυχολόγος, ποιητής)
Συζητητές:  Δ. Καραμανάβης (Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής), Κώστας Αγγελής (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος)

Παρουσίαση της έκδοσης κειμένων του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής της ομάδας OFFART, με θέμα τον χρόνο.Εισηγητής: Γιάννης Αντάμης,συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και σε livestreaming

Τρίτη 3/11 Μύλος του Παππά
20:00 Screening:Athens VIDEO DANCE project(AVDP), ένα Διεθνές Φεστιβάλ Video Χορού

Πέμπτη 5/11Μύλος του Παππά
20:00 Screening:ντοκιμαντέρ «WorkingDancers» (2016) των: Kωνσταντίνα Μπούσμπουρα και JuliaMartinez Ηeimann, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Αργεντινής με διεθνή παρουσία σε ακαδημαϊκά πάνελ, φεστιβάλ και εργαστήρια.

Παρασκευη 6/11 Διαχρονικό Μουσείο

20:00
Xορός στο Διαχρονικό:OFFART,χορογραφεί η Μαρία Ραπτοτάσιου τις: Ματίνα Ζουμπουνέλλη, Μαρία Κυρμά, Κωνσταντίνα Σουμπενιώτη
Performance: bodarch(Αθήνα)Στέλλα Χατζηπαναγιώτου,Πέτρος ΠέτρουΣΣέλλα Χατζηπαναγιώτου
Διάλεξη/συζήτηση«Κατασκευάζοντας τη Γυναίκα»

Παρουσιάζουν/ συζητούν ιστορικά και σύγχρονα δεδομένα,μέλη της φεμινιστικής ομάδας Μέδουσες (Νινα Σεφεριάδου: Γυναίκες στην πυρά- πειθαρχήσεις γυναικείων σωμάτων χθες και σήμερα, Αντιγόνη Καψάλη: Η εικόνα της ) και Αντώνης Ψάλτης: Τα θεμέλια της πατριαρχίας στην Αναγέννηση και σε livestreaming 

Σάββατο 7/11 Διαχρονικό Μουσείο

19:00
Performance/ ηχητική εγκατάσταση: «Κόσμος»Ιωάννα Λιούτσια (Θεσσαλονίκη)
Φωτογραφία-αφήγηση:«Σιωπηλοί αφηγητές του χρόνου»Οι προτομές ως εργαλείο βιοπολιτικής. Φώτης Νατσιούλης, Κώστας Σταυριανός, Αντώνης Ψάλτης
Διάλεξη/συζήτηση: «Σαν να μην πέρασε μια μέρα – Σκηνές από την Eλληνική διαχρονία»
Δημήτρης  Πλάντζος (καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας –Πανεπιστήμιο Αθήνας) Σταυρούλα Σδρόλια(αρχαιολόγος), Αντώνης Ψάλτης (Νομικός, ποιητής) και σε livestreaming

Κυριακή 8/11 Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί Τζαμί)

19:00- 22:00
Screening:«To Τεράστιο Οικοδόμημα της Ανάμνησης» (Τhe Vast Edifice of Memory)Πειραματικό, συνεχώς εξελισσόμενο βίντεο, με υλικό προφορικών μαρτυριών πολιτισμικών πρακτικών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία.  Ομάδα: Η Κληρονομιά της Γεύσης-TheHeritageofTaste  (είσοδος οποιαδήποτε στιγμή, ελεγχόμενος αριθμός εισερχομένων) 

 Σεμινάρια:Χώρος διεξαγωγής: Μύλος του Παππά (Γεωργιάδου 53)

Σάββατο 31/10 και Κυριακή 1/11
12:00- 16:00 (σύνολο ωρών: 8)
«Η μουσική ως μετασχηματισμός στην κίνηση»:DieWolkeartgroup – Δροσιά Τριαντάκη(Θεσσαλονίκη)
Βασισμένο σε τεχνική και μεθοδολογία του Πανεπιστημίου FolkwangUniversitätderKunstPinaBausch του Essen της Γερμανίας. Στο σεμινάριο θα δουλευτούν υλικά που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας παρουσίασης που θα γίνει την Κυριακή 1/11/20
Συμμετοχή: 50 ευρώ (επαγγελματίες χορευτές 30 ευρώ)

Σάββατο 7/11
12:00-14:30
Εισαγωγικό δημιουργικής γραφής.Εισηγητής: Γιάννης Αντάμης,συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.
Συμμετοχή: δωρεάν

Ανοικτά  εργαστήρια της ομάδας OFFART
Τετάρτη 4/1118:30- 19:45Ενδυνάμωση Χορού- Μαρια Ραπτοτάσιου
Τρίτη 3/11 –Πέμπτη 5/1117:30 – 18:45  GroundFlowMovementΜαρίαΚυρμά
Συμμετοχή: δωρεάν

Concept-Υλοποίηση-καλλιτεχνική διεύθυνση: Ρούλα Καραφέρη
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής:OFFART-σκηνικές παρουσίες, Γιώτα Μάνου
Τεχνική υποστήριξη:Γρηγόρης Καραφέρης, Νίκος Ντούλας
Video: Σωτήρης Παππάς
Video post-production:ZornGottes
Γραφιστικά: Κος Μαρκάτος
Συνεργαζόμενη εικαστική επιμελήτρια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Η ομάδα OFF ART–σκηνικές παρουσίες ιδρύθηκε το 2003, από την χορεύτρια και χορογράφο Ρούλα Καραφέρη, μέλος του επαγγελματικού Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Από το 2014 η ομάδα έχει ως δημιουργική της βάση τον Μύλο του Παππά, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαιων.

Το φεστιβάλ OPENNIGHTS είναι ένα από τα αποτελέσματα  αυτής της συνεργασίας.

Ένα φεστιβάλ που ενώ εστιάζει στην τέχνη του χορού, είναι παράλληλα το πρώτο διακαλλιτεχνικό αλλά και διεπιστημονικό φεστιβάλ πανελληνίως.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά χαίρει της υποστήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού& Αθλητισμού.

offartdance@gmail.com, offart.gr, https://www.facebook.com/offartdance & 2410 253097 /6932 853971

*Σε όλους τους χώρους των δράσεων του Φεστιβάλ τηρείται το πρωτόκολλο και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19, όπως ορίζονται απότις αρμόδιες αρχές.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας