Κορωνοϊός: «Έμφραγμα» στις ΜΕΘ, στο ψυχολογικό όριο των 100 οι διασωληνωμένοι – Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα

Στο έλεος της πανδημίας η Αττική, ένα «βήμα» πριν από τον «κόκκινο συναγερμό». Τους 100 έφτασαν οι διασωληνωμένοι. Ποια μέτρα θα ισχύουν αν πάμε στο «επίπεδο 4».

Αυξάνεται η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς συνεχίζουν να καταγράφονται καθημερινά πάνω από 300 κρούσματα. Η Αττική παραμένει σε «πορτοκαλί συναγερμό» με τριψήφιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, που για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 100, το ψυχολογικό όριο που είχαν θέσει οι λοιμωξιολόγοι.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 306 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 165 εντοπίστηκαν στην Αττική. Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι. Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων όπου καταγράφονται 27 νέα κρούσματα, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Έφτασαν τους 100 οι διασωληνωμένοι

Την ώρα που τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά έχουν σταθεροποιηθεί στα 300-400, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται επικίνδυνα, πιέζοντας το σύστημα υγείας.

Το Σάββατο ο αριθμός των διασωληνωμένων έσπασε το ρεκόρ του Απριλίου (93) και εκτοξεύτηκε στους 100, γεγονός που έχει θέσει κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές σε «συναγερμό». Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί είχαν αναφέρει τον αριθμό 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία του για το ρεκόρ των διασωληνωμένων, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ που διατίθενται για τον Covid-19 και αναφέροντας ότι την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζονται 50 κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία από δωρεά της Βουλής.

«Βεβαίως υπάρχει μια ανησυχία, αλλά σε αυτή τη φάση, για την Αττική τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια επάρκεια άνω του 30% πάλι για ΜΕΘ που είναι για Covid-19. Δεν μιλάμε γενικά για τις κλίνες ΜΕΘ που είναι πολύ περισσότερες», εξήγησε ο πρύτανης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων τόνισε ότι «εξελίσσεται επώδυνα η κατάσταση και αργά. Δεν είμαστε βέβαια σε κατάσταση που έχει ξεφύγει το πράγμα, άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται δύσκολα και θα πρέπει να καταβληθεί μια συνολική προσπάθεια».

Λίγο πριν από τον «κόκκινο συναγερμό» η Αττική

Από τη Δευτέρα, νέα μέτρα μπαίνουν στην καθημερινότητά μας, που μπορεί να μην την αλλάζουν, ωστόσο θα αποτελέσουν το κριτήριο για τα… επόμενα. Για το αν δηλαδή μία περιοχή θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας, αν θα μεταπηδήσει σε πιο επικίνδυνο ή και στο καλό σενάριο αν πέσει σε χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας που συνοδεύεται και λιγότερο αυστηρά μέτρα. Σε ιδιαίτερα μεταβατικό επίπεδο βρίσκεται η Αττική, που εδώ και εβδομάδες είναι «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα.

Μπορεί ο Νίκος Χαρδαλιάς να δήλωσε ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το επίπεδο τέσσερα – το κόκκινο δηλαδή – ωστόσο δεν απαντήθηκε ευθέως πότε θα χτυπήσει το καμπανάκι του αυξημένου κινδύνου. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων που πλέον ανέρχονται σε 100 έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στους επιστήμονες, καθώς είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πάντως, ο Στέλιος Πέτσας ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον Νίκο Χαρδαλιά, ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το κόκκινο επίπεδο, καθώς όπως ανέφερε υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματα εστίασης στην Αττική να κλείνουν στη 1:00 π.μ. και όχι τα μεσάνυχτα όπως τώρα.

Στα προληπτικά μέτρα και κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ σε μια ή περισσότερες από τις 74 περιοχές της χώρας αν χαρακτηριστούν ως «κόκκινου» επιπέδου», απομακρυσμένο πάντως με τα έως στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα – σενάριο, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης, των μουσείων, των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, των εμποροπανηγύρεων κλπ.

Σημειώνεται ότι πλέον σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα η χρήσης μάσκας είναι υποχρεωτική όπου έχει συγχρωτισμό – πριν υπήρχε απλώς ισχυρή σύσταση- ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο:

Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
Αναστολή συναθροίσεων.
Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:

Στο επίπεδο 1. Τα 100 άτομα,

Στο επίπεδο 2. τα 50 άτομα

Στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:

Επίπεδο 1 στο… 65%

Επίπεδο 2 στο …1, 50%

Έπίπεδο 3 στο… 30%

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:

Επίπεδο 1…. 80%

Επίπεδο 2…..65%

Επίπεδο 3….50%

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr.

Πηγή: newpost.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας