Ο Πομπέο απειλεί την Τουρκία για την παρουσία της Huawei

O Μάικ Πομπέο το είπε καθαρά: Η επιχειρηματική παρουσία της Huawei στην Τουρκία απειλεί σοβαρά την ομαλή εξελίξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Με δηλώσεις του την Τετάρτη σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι η διαρκώς αυξανόμενο της κινεζικής εταιρίας επί τουρκικού εδάφους μπορεί να απειλήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ήταν μία σαφής προειδοποίηση.

Ο Πομπέο ανησυχεί καθώς πιστεύει ότι η Huawei, πίσω από την καθαρά επιχειρηματική παρουσία της, μπορεί να αναπτύξει κατασκοπευτικό δίκτυο το οποίο θα βάλει στο στόχαστρό του τις επικοινωνίες του αμερικανικού στρατού στην Τουρκία και πιθανώς στη Συρία.

Έτσι και αλλιώς η διαμάχη της Ουάσιγκτον με τον κινεζικό γίγαντα της τεχνολογίας-και κατά συνέπεια με το κινεζικό κράτος-είναι δεδομένη και αφορά τα γενικότερα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Κίνα δανείζει την Τουρκία

Υπάρχει και μία άλλη άκρως ενδιαφέρουσα πλευρά στο θέμα.Η Κίνα αποτελεί δανειστή της Τουρκίας με ποσά αν μην τι άλλο αξιοσέβαστα.Σε μία εποχή που το καθεστώς Ερντογάν χρειάζεται απεγνωσμένα χρήμα, η Κίνα γεμίζει τα τουρκικά ταμεία κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλά ανά τον κόσμο. Να διεισδύσει οικονομικά.

Επίσης, η Huawei έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις της στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια και έχει αποκτήσει μερίδιο αγοράς περίπου 30% έναντι 3% το 2018.

Πηγή: news247.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας