Βορίδης: Άμεσα και γρήγορα θα στηριχθούν οι πληγέντες παραγωγοί της Θεσσαλίας

Άμεση οικονομική ένεση στήριξης στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας εξήγγειλε ο Μάκης Βορίδης στην Βουλή υπογραμμίζοντας πως θα εκταμιευτούν ποσά πριν την τελική καταγραφή των ζημιών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του κοινοβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από της πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας οπού πραγματοποίησε περιοδεία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί με πρόσθετα ποσά.

«Το ένα είναι ότι θα έχουμε τελειώσει την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, της ζημίας του ζωικού κεφαλαίου, γιατί επλήγη το ζωικό κεφάλαιο, κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης και πρωτοφανούς καταστροφής, του πρωτοφανούς κοινωνικού φαινομένου. Θα έχουμε τελειώσει, λοιπόν, την καταγραφή έως και την Παρασκευή. Και, επομένως, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Το δεύτερο είναι ότι θα δούμε τη δυνατότητα καταβολής, άμεσα, ενός ποσού, το οποίο θα δούμε τα νομικά χαρακτηριστικά που θα πάρει. Είναι μία σκέψη που θα κάνουμε εδώ, αλλά νομίζω ότι θα το έχουμε τελειώσει και αυτό, έως την Παρασκευή, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως μία άμεση στήριξη και μέχρι να τελειώσουν οι εκκαθαρίσεις του ΕΛΓΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει » δεν μιλάμε για την κλασική διαδικασία ΕΛΓΑ, όπου γίνονται οι εκκαθαρίσεις, γίνονται οι εκτιμήσεις, γίνεται η οριστικοποίηση και πηγαίνουμε να περιμένουμε πότε θα γίνει η πληρωμή του 65% ή του 35%, αλλά μιλάμε για μια διαδικασία, στην οποία, μόλις προσδιοριστούν οι ζημιές, άμεσα θα γίνει η καταβολή.

Άρα, λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Δεν λέω ότι καλύπτεται το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία ανακύπτουν. Ήδη, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι τα ποσά, τα οποία απαιτείται να καταβάλουν για τις δηλώσεις ζημίας, δεν πρόκειται να απαιτηθούν από τους παραγωγούς, αλλά πρόκειται να αντιμετωπιστούν εν συνεχεία. Επομένως, χωρίς καταβολή ποσών θα γίνονται οι δηλώσεις των ζημιών».

Πέραν όλων αυτών ο κ Βορίδης σημείωσε πως εξετάζεται σχέδιο για την ταχύτερη αποζημίωση καταστροφών γεωργικών μηχανημάτων.

Πάντως ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η καταστροφή στο αγροτικό κεφάλαιο ήταν τεράστια. «Μιλάμε για μια ζημιά της τάξης των τριακοσίων μέχρι τριακοσίων πενήντα χιλιάδων στρεμμάτων, σε μία χρονιά που –ειδικά το βαμβάκι- πήγαινε πάρα πολύ καλά. Οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα είχαμε μία πάρα πολύ καλή σοδειά και ένα βαμβάκι υψηλής ποιότητας. Επομένως, αυτό ήταν, πραγματικά, μια πολύ μεγάλη ατυχία και μία ζημιά μεγάλης εκτάσεως.

Θέλω, λοιπόν, και από το Βήμα της Βουλής, να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και θα είναι παρούσα και θα δράσει άμεσα και γρήγορα και θα στηρίξει τους παραγωγούς μας, σε αυτήν τη μεγάλη δυσκολία που περνούν, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή παραγωγική διαταραχή» τόνισε.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας