17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Κεντρική πλατεία Λάρισας

«Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», έτσι ορίστηκε η παρούσα συγκυρία. Καθημερινά ανακοινωθέντα, επιτροπές ειδικών και πολιτική διαχείριση σύμφωνα με τις κάθε φορά σκοπιμότητες.

Έχουμε μια βιολογική πανδημία  όμως που οι αιτίες της δεν είναι αόρατες, παρ΄όλο που σκόπιμα αποσιωπούνται. Είναι το μοντέλο της εντατικής γεωργοκτηνοτροφίας, οι εισβολές στα οικοσυστήματα, η αστικοποίηση πληθυσμών που απωθούνται βίαια από την γη τους, ζώντας σε αβίωτες συνθήκες. Είναι δηλαδή η  καπιταλιστική ανάπτυξη και επέκταση  που εν τέλει καταστρέφει την φυσική ισορροπία.

Η ιστορία των σύγχρονων πανδημιών, φανερώνει την καταστροφική  σχέση του καπιταλισμού με τη φύση. Και ο πραγματικός πόλεμος είναι η βία των συνεχών «περιφράξεων»,  με τις οποίες αναπαράγεται το κεφάλαιο.

Η πανδημία αποκάλυψε την χρεοκοπία του κράτους. Εδώ και χρόνια, τα δημόσια αγαθά πλήττονται, μεταξύ αυτών και η δημόσια υγεία που έχει υποστεί το τίμημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Και εν μέσω πανδημίας είναι τα μόνα που δεν ενισχύονται, ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την αντιμετώπιση της.

Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε, οι μάσκες, τα  lockdown και η ατομική ευθύνη έγιναν πανάκεια και απαιτείται από την πολιτική εξουσία η συναίνεση μας  στη διαχείριση της κρίσης, της οποίας αποτελεί μέρος.

Και οι «ειδικοί» ως αυθεντίες είναι τα νέα «ιερατεία» που πρέπει να έχουμε απόλυτη πίστη.

Αυτή είναι η βάση του νέου ανορθολογισμού που αναπτύσσεται στο έδαφος του φόβου, που όταν δένεται με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα.

Όμως στα υπολογιστικά μοντέλα, με τα οποία βομβαρδιζόμαστε, πως υπεισέρχονται οι άνθρωποι; Σε πιο υπολογισμό μπαίνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους και βρίσκονται σε απόγνωση; Η ανασφάλεια και οι επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία που αυτή δημιουργεί;

Ταυτόχρονα και εν μέσω της πανδημίας, αναζωπυρώνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός στην Μεσόγειο, για τα συμφέροντα των πολυεθνικών στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων. Οι νέες περιφράξεις των θαλασσών με την οικοπεδοποίηση τους για τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον και θα εντείνουν την κλιματική κρίση. Θα δώσουν όμως φιλί ζωής στο σύστημα που περνάει βαθιά κρίση. Την κλιματική κρίση την ζούμε πλέον πολύ συχνά, όσο και αν την βαφτίζουν θεομηνία, για να δικαιολογήσουν «παράπλευρες απώλειες».

Η ελληνική αστική τάξη βαφτίζει τα συμφέροντα της εθνικά, όπως έκανε πάντα και ο εθνικιστικός και πολεμικός λόγος της ενισχύεται, δημιουργώντας τους εχθρούς. Εξάλλου το έθνος συγκροτεί την ύπαρξη του μέσω του εχθρού.

Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται ως «εισβολείς» ώστε να νομιμοποιηθεί το διαρκές έγκλημα του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε σε βάρος ανθρώπων που θέλησαν να γλυτώσουν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας. Η ΝΔ επιλέγει φανερά να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους προκειμένου να εμπεδωθεί το δόγμα της «απειλής που συνιστούν οι πρόσφυγες». Με αποκορύφωμα αυτό που έγινε τον Μάρτιο στον Έβρο, όπου οι ένοπλες δυνάμεις μαζί με τους φασίστες κινητοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την υποτιθέμενη εισβολή.

Η φωτιά στη Μόρια αποκάλυψε και σε αυτούς που έκαναν πως δεν γνώριζαν, την εικόνα της ντροπής της ανθρωπότητας: Στρατόπεδα κολαστήρια και γυμνή ζωή χωρίς δικαιώματα.

Ο κοινωνικός εκφασισμός, τροφοδοτείται διαρκώς και από τα πάνω,  έχοντας πλέον πολλά πρόσωπα: το ρατσισμό, τις φαντασιώσεις εθνικού µεγαλείου, την μισαλλοδοξία, την βία και τον διάχυτο μισανθρωπισμό απέναντι στις γυναίκες, τους/τις πρόσφυγες, µετανάστ(ρι)ες, λοατκια+, ανάπηρους, οροθετικούς. Αποτελεί την καλύτερη επένδυση στην προσπάθεια για υποταγή, για να κλείσει κάθε δίοδος ταξικής αλληλεγγύης, για να  συντριβεί κάθε είδους χειραφετική δράση των καταπιεσµένων.

Για να εμπεδωθεί όμως η νέα κανονικότητα και οι θυσίες που θα μας ζητηθούν πάλι,  απαιτείται να χτυπηθεί το αντιστεκόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Γι’ αυτό και ο χουντικής έμπνευσης νόμος για τις διαδηλώσεις, το όργιο της καταστολής, οι επιθέσεις σε καταλήψεις, ακόμη και  στη νεολαία ως εν δυνάμει ανυπότακτη.

 

(Και αν ) κρύψαμε τα πρόσωπα μας

άλλοτε για να μας δείτε, άλλοτε για προστασία και όχι μόνο από τον κορονωιό

Κραυγή θα γίνουν οι φωνές μας ενάντια:

στο φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία

στον πόλεμο , τα σύνορα και τον εθνικισμό

στη φτώχια και την εκμετάλλευση, στης φύσης τη λεηλασία

Ο μόνος τρόπος για να μην ζήσουμε ανελεύθεροι, είναι  η απειθαρχία μας, οι αντιστάσεις μας, η αλληλεγγύη και η αυτοργάνωση, οι κοινότητες μας πέρα από το κράτος και την αγορά, οι  κοινωνικές σχέσεις που δημιουργούμε με άλλες αξίες και συναισθήματα, οι αγώνες μας ενάντια στον καπιταλισμό και την εξουσία. Ώστε να ανοίξουμε δρόμους χειραφέτησης, να πάρουμε πίσω τα σώματά μας και το χρόνο που μας έχουν κλέψει.

Γιατί το όνειρο που δεν χωράει τον κόσμο όλο είναι ένα όνειρο μικρό

 

Πρόγραμμα 17ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/9/2020

19.30 Συζήτηση με θέμα:

 

Αιγαίο: πεδίο θανατοπολιτικής και ανταγωνισμών – Αποδομώντας τους εθνικούς μύθους και τα εθνικά συμφέροντα

συμμετέχουν:

  • Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • Δημοσθένης Παπαδάτος , πολιτικός επιστήμονας και αρθογράφος

 

22.00 – 24.00  Ακουστικό live

 Από τις 18.00 θα λειτουργεί το βιβλιοπωλείο και τα θεματικά περίπτερα

Βρείτε μας