Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας: Δημοτική Αρχή Καλογιάννη… κυνηγός των ελεύθερων χώρων

«Επιχειρεί να αποδεσμεύσει στην αυριανή συνεδρίαση της Ε.Π.Ζ. τους χώρους που προορίζονται στον Πέρα Μαχαλά για πλατεία, παιδική χαρά, πολιτιστικό κέντρο, και γυμναστήριο»

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:

Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ κ.α. που επιχειρούν στα μουλωχτά και σε θέματα που φέρνουν στο παρά πέντε στην αυριανή συνεδρίαση στις 12:30 το μεσημέρι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να αποδεσμεύσουν μέρος των ΚΧ 885 Α (χώρος πλατείας, παιδικής χαράς, πολιτιστικού κέντρου) και ολόκληρο το ΚΧ 880 (χώρος κλειστού γυμναστηρίου) στην συνοικία του Ιπποκράτη (πέρα Μαχαλά). Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη συνοικία είναι από τις πιο υποβαθμισμένες σε κοινόχρηστους χώρους, δεν έχει πλατεία και το γυμναστήριο που φτιάχτηκε εντός του χώρου του γυμνασίου μείωσε σημαντικά το προαύλιο, ενώ κατέστρεψε και μέρος των δέντρων και των φυτών.
Επίσης η συνοικία δεν έχει πολιτιστικό κέντρο και χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό και ακατάλληλο χώρο που δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των παιδιών της. Η πρόταση της δημοτικής αρχής για μερική άρση απαλλοτρίωσης και μετατροπής του σε ΟΤ (οικοδόμησης) του ΚΧ 885, βάζει στον Προκρούστη τις ανάγκες των παιδιών και του λαού της συνοικίας για ένα σύγχρονο κοινόχρηστο χώρο, αλλά και διεξόδου για την πολιτιστική άνθηση της περιοχής, καθώς οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εκατοντάδες μαθητές της συνοικίας και οι δεκάδες άνθρωποι του πολιτισμού (καθηγητές, εκπαιδευτικοί, κτλ) θα χάσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της συνοικίας που προορίζονταν γι’ αυτό.
Τέλος το ότι κατασκευάστηκε εντός του προαυλίου του 10ου Γυμνασίου κλειστό γυμναστήριο, δεν αποδυναμώνει τη σημαντικότητα του ΚΧ 880, καθώς με τροποποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για την δημιουργία αθλητικού κέντρου, που ο πέρα μαχαλάς δεν έχει κανένα. Το επιχείρημα ότι η συνοικία εξυπηρετείτε από τον Πυρήνα Α΄ του Αλκαζάρ είναι φαιδρό, καθώς εκείνο βρίσκεται στην συνοικία του Αλκαζάρ, αρκετά μακριά από το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας, και επιπλέον εκτός του πολεοδομικού της ιστού. Παράλληλα η κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου στο συγκεκριμένο σημείο θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων της συνοικίας 10ου Λυκείου – Γυμνασίου, που έχασαν σημαντικό μέρος του προαύλιου χώρου τους από την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου.
Καλούμε το λαό της συνοικίας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει από την δημοτική αρχή να μην αποδεσμεύσει τους συγκεκριμένους χώρους. Να εγγράψει αμέσως στον προϋπολογισμό το απαραίτητο κονδύλι που χρειάζεται, αφού διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων με βάση τις σημερινές αξίες των ακινήτων και να διεκδικήσει από το κράτος τους αναγκαίους πόρους για την απαλλοτρίωση των ΚΧ 880 και ΚΧ 885 Α.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας