Καρδίτσα: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι στην Οξυά – Δεν κατάφερε να τους απομακρύνει το ελικόπτερο

Νέα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων την Τρίτη. Τι συνέβη και δεν κατάφερε να απεγκλωβίσει τους κατοίκους το ελικόπτερο.

Για ακόμη ένα βράδυ θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι στην περιοχή Οξυά, του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» που έπληξε την περιοχή.

Νωρίτερα υπήρξε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους με ένα ελικόπτερο super puma που, ωστόσο, δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι διασώστες γνώριζαν ότι θα απομάκρυναν 13 άτομα από ένα συγκεκριμένο σημείο. Όταν, όμως, πλησίασαν σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι δεν ήταν όλοι συγκεντρωμένοι στο σημείο αυτό, αλλά διάσπαρτοι, με συνέπεια, λόγω του μεγέθους του ελικοπτέρου, να μην είναι δυνατή η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο στο Μουζάκι, προκειμένου να στηθεί νέα επιχείρηση αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση απεγκλωβισμού θα λάβει μέρος ελικόπτερο άλλου τύπου. Και απόψε όμως, οι κάτοικοι θα μείνουν εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό.


Οι περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, οι Δήμοι Λαμιέων και Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και ο Δήμος Αργιθέας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 18-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, μέχρι την 18 Μαρτίου 2021.
Μέτρα για τους πληγέντες ενεργοποιεί η κυβέρνηση

Έτοιμη να συνδράμει τους πληγέντες από την πρόσφατη κακαιρία και τις πληγείσες περιοχές για να «σταθούν στα πόδια τους» είναι η κυβέρνηση με ένα πλέγμα εννέα μέτρων.

«Η κυβέρνηση προχώρα σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του Briefing παρουσιάζοντας τα εννέα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων του Ιανού.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.

Δεύτερον, χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

Ειδική ενίσχυση 4.000 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Τρίτον, διατίθεται άμεσα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στου πληγέντες δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν πληγεί.

Τέταρτον προχωρά άμεσα μέσω του ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

Πέμπτον, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

Έκτον, προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30 έως 70% της ζημιάς για κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

Έβδομον, παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτηρίων και κτηριακών εγκαταστάσεων που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημιάς με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

Όγδοον, δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Ένατον, εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Πηγή: newpost

Δείτε επίσης

Βρείτε μας