Βιβλικές καταστροφές αφήνει πίσω του ο «Ιανός» – 2.450 κλήσεις για βοήθεια και 942 διασώσεις

Τρεις νεκρούς, μία αγνοούμενη και αμέτρητες καταστροφές σε σπίτια, σκάφη , επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες και οδικό δίκτυο αφήνει πίσω του ο «Ιανός», ο μεσογειακός κυκλώνας που επί τρεις ημέρες χτυπούσε ανελέητα με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές καταιγίδες Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη , Αχαϊα , Ηλεία, Θεσσαλία και Φθιώτιδα

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης , διακοπή στην ύδρευση και προβλήματα στο οδικό δίκτυο, όπου εξαιτίας τόνων λάσπης και χώματος δεν υπάρχει πρόσβαση σε αρκετά σπίτια ώστε να παρασχούν οι όποιες βοήθειες χρειάζονται. Όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, στην Οξυά Καρδίτσας όπου άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα, μια έγκυος και ένα μικρό παιδί , είναι αποκλεισμένοι χωρίς νερό και ρεύμα αλλά το σημαντικότερο χωρίς οδική πρόσβαση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Όπως μαρτυρούν στο protothema.gr κάτοικοι και τοπικοί φορείς των περιοχών που επλήγησαν τα προβλήματα είναι τεράστια και θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την αποκατάσταση .

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας , Θεοφάνης Στάθης μίλησε στο protothema.gr για τις πληγές του «Ιανού».

«Αυτή η κακοκαιρία αφήνει πίσω της τεράστιες πληγές . Έχουμε μια γυναίκα αγνοούμενη και συνεχίζονται οι έρευνες.Είναι τραγική η κατάσταση με τον Περιφερειακό του Μουζακίου , ο οποίος έχει πέσει, έχουμε τεράστια προβλήματα με το κυκλοφοριακό μέσα στο Μουζάκι,δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, έχουμε τουλάχιστον έξι γέφυρες κομμένες και δεν υπάρχει πρόσβαση ώστε να περάσουν οχήματα με τρόφιμα και νερό .και γενικότερα είναι απελπιστικήη κατάσταση .Ζωικό και φυτικό κεφάλαιο έχει καταστραφεί και γενικότερα είναι απελπιστικήη κατάσταση»επισημαίνει o Θεοφάνης Στάθης, Δήμαρχος Μουζακίου.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι στο Παλαιό Ζωγλόπι . Έχουν κοπεί οι γέφυρες κι όλοι οι δρόμοι. Ο δρόμος κοντά στο σπίτι που έχουμε το αυτοκίνητο δεν μπορεί να βγει. Μετά τη ραχούλα είμαστε 9 χιλιόμετρα. Το ποτάμι είναι στο ενάμιση μέτρο από το σπίτι» λέει στο protothema.gr η Ευγενία Γρηβέλα και συνεχίζει:

«Έχει ξεριζώσει τα πάντα ακόμα και το δρόμο και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Έχουμε τηλεφωνήσει στην αστυνομία και στην Πυροσβεστική . Μας είπαν ότι ανεβαίνουν εδώ για να αποκαταστήσουν το δρόμο και ότι θα έρθει ο στρατός να φτιάξει τα προβλήματα. Αν έρθει ξανά κύμα βροχής πρέπει να φύγουμε άμεσα από το σημείο γιατί θα πάρει και το σπίτι. Είμαστε τρία σπίτια και τρεις οικογένειες».

Άλλο ένα χωριό που είναι αποκλεισμένο είναι η Καστανιά προς τη λίμνη Πλαστήρα και η Ραχούλα.

«Είμαστε μέσα σε βουνό και δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχουν θολώσει τα πάντα. Πάμε σε πηγές και είναι όλα γεμάτα με λάσπες , πρέπει να μας βοηθήσουν άμεσα. Τα φαγητά άρχισαν να χαλάνε και είναι όλα για πέταμα» λέει στο protothema.gr ο Νίκος Σαμαράς από το Παλαιό Ζωγλόπι.

«Ο χείμαρρος παρέσυρε τα πάντα . Κατέβηκε από το βουνό και καταπλάκωσε ακόμα και σπίτιστην Καστανιά όπου βρέθηκε νεκρός ηλικιωμένος στο χωριό. Δεν μπορούσαμε να τον βρούμε . Τον καταπλάκωσε το σπίτι . Εκείνη την ώρα μάλλον κοιμόταν ή καθόταν στο καθιστικό του» λέει κάτοικος του χωριού Καστανιά.

Ο συγκεκριμένος άντρας τελικά απεγκλωβίστηκε νεκρός ,σήμερα το πρωί μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες της ΕΜΑΚ που επιχειρεί ακόμα στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων ,Θύμιος Καραϊσκος μίλησε στο protothema.gr για τις καταστροφές που υπέστη ο Δήμος.

«Η κακοκαιρία άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές σε οικοσκευές, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές καλλιέργειες. Όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία μένουν σε ξενοδοχεία που τους παραχώρησε ο Δήμος γιατί τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους είναι θαμμένα μέσα στα λασπόνερα ενώ κάποιοι άλλοι μένουν σε γειτονικές κατοικίες. Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Σαφώς και οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες αλλά ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα, εδώ στο Δήμο μας» λέει στο protothema.gr ο Δήμαρχος Θύμιος Καραϊσκος.

«Δεν έχουμε που να μείνουμε . Μας μετέφεραν εχθές από το χωριό γιατί τα σπίτια μας είναι πλημμυρισμένα» λέει απεγνωσμένα στο protothema.gr ένας άλλος κάτοικος του χωριού.

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ο Δήμαρχος Σάμης της Κεφαλονιάς , Μάκης Μονιάς έκανε λόγο στο protothema.gr για βιβλική καταστροφή στις περιοχές Άσσο και Αγία Ευφημία.

«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή μετά την κακοκαιρία είναι ότι πρόκειται για βιβλική καταστροφή στην Άσσο και στην Αγία Ευφημία. Μιλάμε για περισσότερα από 150 σπίτια πλημμυρισμένα, υπάρχουν πάνω από 10 επιχειρήσεις μπαζωμένες από φερτά υλικά που κατέβασε ο χείμαρρος από τα βουνά στην Άσσο, το επαρχιακό δίκτυο και το αγροτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Έχουν φύγει αρκετές στέγες σπιτιών και έχουν ξηλωθεί κεραμίδια ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Έχει καταστραφεί περιουσίες γιατί τα ρέματα που ήταν 5 μέτρα, τώρα έχουν γίνει 50 μέτρα γεμάτα φερτά υλικά. Έχουν θαφτεί αυτοκίνητα στην Άσσο αλλά και στην Αγία Ευφημία.

Σε μεγάλο βαθμό έχει αποκατασταθεί το ρεύμα αλλά γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί το ρεύμα στην Αγία Ευφημία και στον Καραβόμυλο. Γενικότερα υπάρχει μια καταστροφική κατάσταση» λέει ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Μάκης Μονιάς.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας