Δημόπουλος: Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλά για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, τονίζοντας ότι η επιστροφή των εκδρομέων δημιουργεί ανησυχία και ότι είναι θέμα χρόνου τα βαρύτερα περιστατικά στους νέους.

Σε συστάσεις για όσους επιστρέφουν από διακοπές, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, προέβη ο Θάνος Δημόπουλος.

«Η επιστροφή εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί ανησυχία και μεγάλα ερωτηματικά», υπογράμμισε στο OPEN ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε πως «η σύσταση είναι:

  • να προσπαθήσουν να τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις,
  • χρήση μάσκας,
  • εάν είναι δυνατόν να απέχουν με φυσική παρουσία από την εργασία τους, χρησιμοποιώντας μέρος της άδειάς τους,
  • οπωσδήποτε ν’ αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός του, συγγενείς τους που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και
  • εάν έχουν ακούσει πως κάποιος φίλος η γνωστός στη διάρκεια των διακοπών βρέθηκε θετικός για τον κορονοϊό, να προστρέξουν να εξεταστούν και αυτοί.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε μία έξαρση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ήδη στην Αττική μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περί τα 500 περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, για να μπορέσουμε να μην έχουμε μία ουσιαστική αύξηση των κρουσμάτων και μετά η κατάσταση ξεφύγει και δεν μπορεί να γίνει ούτε η απομόνωση, ούτε η ιχνηλάτησή τους», επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν είναι υπέρ των πιο αυστηρών μέτρων, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, απάντησε:

«Ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση των μέτρων που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ή των μέτρων που ξεκινούν σήμερα. Το σημαντικό είναι η ευλαβική προσοχή σε αυτά τα μέτρα».

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν, είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη, επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά παραστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», σημείωσε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας