Χονγκ Κονγκ: Συλλήψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της Κίνας

Ο μεγιστάνας του Χονγκ Κονγκ, Τζίμι Λάι, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της χώρας και το πιο υψηλού προφίλ άτομο που κρατείται σε εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νέου νόμου για την ασφάλεια, προειδοποίησε τους νεαρούς διαδηλωτές ότι πρέπει να είναι «πιο προσεκτικοί» τώρα. Ο κ. Λάι συνελήφθη τη Δευτέρα και στα γραφεία της εφημερίδας του, όπου έγινε έφοδος από εκατοντάδες αστυνομικούς εκτυλίχθηκαν σκηνές που προκάλεσαν σοκ όχι μόνον στο Hong Kong αλλά και σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο.

Μιλώντας μετά την αποφυλάκισή του με εγγύηση, ο κ. Λάι είπε στο BBC ότι θεωρεί πως η σύλληψή του ήταν «μόνο η αρχή». Θα υπάρξει «μακρύς αγώνας» για τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε. Ο κ. Λάι, ο οποίος υπήρξε εξέχουσα υπέρ της δημοκρατίας φωνή και υποστηρικτής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι, είναι ιδιοκτήτης της Apple Daily, μιας από τις πιο διαβασμένες εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ. Αυτός, μέλη της οικογένειάς του, δημοσιογράφοι και εννέα άλλοι ακτιβιστές συνελήφθησαν τη Δευτέρα για κατηγορίες , όπως συνωμοσία με ξένες δυνάμεις, βάσει του εθνικού νόμου για την ασφάλεια που επέβαλε η Κίνα τον Ιούνιο.

Jimmy_Lai_2

Οι σαρωτικές συλλήψεις έχουν προκαλέσει φόβους ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τον νέο νόμο για να εκτελέσει επιχείρηση ευρείας καταστολής εναντίον των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και σε βάρος προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης. Η σύλληψη του κ. Λάι χαιρετίστηκε από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία τον χαρακτήρισαν «υποστηρικτή των ταραχών» και οι δημοσιεύσεις του «υποκινούν μίσος, διαδίδουν φήμες και αμαυρώνουν τις Αρχές του Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική χώρα εδώ και χρόνια».

 

Ποιος είναι ο Τζίμι Λάι;

Η περιουσία του εκτιμάται πως είναι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Έχοντας κάνει την αρχική του περιουσία στον κλάδο των ενδυμάτων, αργότερα ξεκίνησε να ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης και ίδρυσε την εφημερίδα Apple Daily, η οποία συχνά επικρίνει την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας. Το 2019 η εφημερίδα του ήταν η πιο διαβασμένη εφημερίδα στην περιοχή, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με το κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ο κ. Λάι υπήρξε επίσης ακτιβιστής ενάντια στον σφιχτό – μέχρις ασφυξίας- εναγκαλισμό του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Το 2019 υποστήριξε και συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που κράτησαν για μήνες στην περιοχή. Την Τρίτη, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της εφημερίδας Apple Daily είδε τις μετοχές της να τετραπλασιάζουν την αξία τους καθώς οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ συντάχθηκαν πίσω από την εφημερίδα και αγόρασαν μετοχές στην εταιρεία μετά τη σύλληψη του κ. Λάι.

Jimmy_Lai_3
Ποιος άλλος συνελήφθη;

Συνάδελφοι του κ. Λάι από την εφημερίδα του και δύο από τους γιους του ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν τη Δευτέρα. Ξεχωριστά, συνελήφθη η διακεκριμένη ακτιβίστρια της νεολαίας Άγκνες Τσόου, όπως και ο Γουίλσον Λι, ο οποίος εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος στο ITV News με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ο ακτιβιστής Άντι Λι. Η Τσόου αποφυλακίσθηκε με εγγύηση αργά την Τρίτη και είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι πολύ προφανές ότι το καθεστώς χρησιμοποιεί τον εθνικό νόμο για την ασφάλεια για να καταστείλει τους πολιτικούς αντιφρονούντες».

Ποιος είναι ο νέος νόμος περί ασφάλειας;

Το Χονγκ Κονγκ είχε υψηλό βαθμό αυτονομίας από τότε που επέστρεψε από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία το 1997, και οι κάτοικοί του είχαν πολύ υψηλότερο επίπεδο ελευθερίας του λόγου όπως και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από ό, τι συνέβαινε στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου προβλέπουν ότι τα εγκλήματα απόσχισης, υπονόμευσης , τρομοκρατίας και συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή. Ποιες πράξεις όμως υπάγονται σε αυτά τα αδικήματα , είναι θέμα ερμηνείας των Αρχών του Χονγκ Κονγκ και των Δικαστηρίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Νόμος έχει διαμορφωθεί με τέτοιο αόριστο περιεχόμενο ώστε να διευκολύνει την τιμωρία των διαδηλωτών και να μειώσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Agnes_Chow

Ο νόμος δίνει επίσης στο Πεκίνο τις εξουσίες να διαμορφώνει τη ζωή στην πρώην βρετανική αποικία με τρόπο που δεν είχε ποτέ πριν. Οι επικριτές του λένε ότι περιορίζει δραματικά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την ελευθερία του λόγου. Η Κίνα βέβαια δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα επαναφέρει τη σταθερότητα στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ μετά από ένα χρόνο πολιτικής αναταραχής. Σταθερότητα «made in China»…

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας