Αλλαγές και στις συγκεντρώσεις φέρνει η ακύρωση της ΔΕΘ

Κάθε χρόνο τα συνδικάτα πραγματοποιούν πορείς και συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η απόφαση να ακυρωθεί φέτος η ΔΕΘ λόγω του κορονοϊού, φέρνει κάποιες αλλαγές στον προγραμματισμό των συνδικάτων. Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην πόλη το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του σε περιορισμένο -ως προς τον αριθμό- ακροατήριο και στη συνέχεια θα αποχωρήσει χωρίς να υπάρχει – μέχρι στιγμής – κάτι άλλο στην ατζέντα της ημέρας.

Από τη μεριά τους τα συνδικάτα τα οποία «παραδοσιακά» πραγματοποιούν δυναμικές κινητοποιήσεις, προσαρμόζονται ξανά στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία, ωστόσο, ακόμα και με την ακύρωση της ΔΕΘ, επισημαίνουν μέσω του GRTimes.gr, ότι θα βρίσκονται και πάλι στις “επάλξεις” στέλνοντας και φέτος τα μηνύματά τους.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, κατά πάσα πιθανότητα, η συγκέντρωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο, μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο άγαλμα του Βενιζέλου και η πορεία που ακολουθεί στη συνέχεια ως το συνεδριακό κέντρο ″Ιωάννης Bελλίδης″, από τη στιγμή που δε θα γίνει η ΔΕΘ αλλά και για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη συγκέντρωση κόσμου, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα πραγματοποιηθεί φέτος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάζεται να συναντηθεί μαζί του ολιγομελής επιτροπή, για να διαμαρτυρηθούν και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. “Είτε με κόσμο είτε χωρίς, οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας και τα παράπονά μας θα τεθούν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και θα πρέπει να τα αναλογιστούν καλά. Μπορεί αυτήν την περίοδο η πανδημία να εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσει και αυτή”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανίδης.

Ακόμα, η συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τα Συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ) λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ ώστε να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η πόλη της Θεσσαλονίκης, να παρουσιάσουν τα ποσοστά ανεργίας και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΕΚΘ για το συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, ωστόσο, εξετάζεται να γίνει με άλλες μεθόδους, λόγω κορωνοϊού. “Επίσης, έχουμε προγραμματίσει μια ημερίδα στην οποία είχαμε προσανατολιστεί να καλέσουμε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα παρουσιαζόταν από το Ινστιτούτο Εργασίας μία κατάσταση της οικονομίας σήμερα, ωστόσο, δεν ξέρουμε ούτε αυτό πως θα μπορέσει να γίνει με τα τωρινά δεδομένα”, επισημαίνε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, ούτως η άλλως, οι εκδηλώσεις που παραμένουν προγραμματισμένες αλλά με πολλά ερωτηματικά λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, είχαν σχεδιαστεί εξαρχής να γίνουν με αυξημένα μέτρα προφύλαξης, σε ανοιχτούς και μεγάλους χώρους, τηρώντας όλες τις απαραίτητες αποστάσεις κλπ.

Πηγή: grtimes

Βρείτε μας