Μετά το STOP στα πανηγύρια… Νέα διαμαρτυρία από τους Λαρισαίους μουσικούς και εξόρμηση στο κέντρο της πόλης

Ανακοίνωση από το παράρτημα Λάρισας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου

Σήμερα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση – εξόρμηση ενημέρωσης στην πλατεία Ταχυδρομείου και στους πεζόδρομους του κέντρου ώστε να προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας:

· 534 ευρώ για όσους έχουν από 1/1/2019 ως σήμερα 5 ένσημα μουσικού.

· Εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβρη με 5 ένσημα για το 2019.

· Επιδότηση όλων των ανέργων.

· Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

· Ένταξη και των ελαστικά απασχολούμενων στα Ξενοδοχεία στην επιδότηση των 534 ευρώ.

· Εξασφάλιση και κατοχύρωση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και εκτελεστών στη νέα ψηφιακή εποχή.

· Αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος σε περίπτωση ακύρωσης με κρατική εντολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Ιδού η ανακοίνωση που μοιράστηκε:

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την επιβίωση όλων των εργαζόμενων του κλάδου μας!»

Σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου ο ΠΜΣ συμμετέχει στην Αθήνα στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο προς το Μέγαρο Μαξίμου, προς τον Πρωθυπουργό αλλά και προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας και διεκδικούμε τα αυτονόητα!

Την ώρα που μπαίνει τέλος σε πανηγύρια και άλλες θερινές γιορτές για προληπτικούς λόγους με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση, επικαλούμενη πως δεν υπάρχουν χρήματα, αρνείται να λάβει μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή όμως ενισχύει πολύμορφα όλους αυτούς που έβγαλαν τεράστια κέρδη από τη δουλειά μας: τους μεγάλους επιχειρηματίες. Εκμεταλλευόμενοι τη σημερινή κατάσταση ρίχνουν ακόμα παρακάτω τις απαιτήσεις των εργαζομένων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να φορτωθούμε και τη νέα οικονομική κρίση στις πλάτες μας. Με απανωτές ΠΝΠ και ΚΥΑ διαμορφώνουν ένα τοπίο που προτεραιότητα έχουν οι επενδύσεις και η εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

Θέλουν να ξεμπερδέψουν δια παντός – όχι μόνο με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και με την κοινωνική ασφάλιση. Προετοιμάζουν τις συνθήκες για την επέκταση της δουλειάς με μπλοκάκι, την κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να πληρώνει την ασφάλιση του εργαζόμενου. Παράλληλα, θέλουν να καταργήσουν το πνευματικό δικαίωμα του καλλιτέχνη – δημιουργού, καθώς και το συγγενικό δικαίωμα του εκτελεστή καλλιτεχνικού έργου, για να έχουν λυμένα χέρια οι όμιλοι που θα διακινούν οπτικοακουστικό υλικό στο ίντερνετ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί!

Στο διάστημα της καραντίνας καταλάβαμε καλύτερα τη δύναμή μας όταν με δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικήσαμε το δίκιο μας. Η κινητοποίηση χιλιάδων καλλιτεχνών σε όλη την χώρα έσπασε το φράγμα της σιωπής που προσπάθησαν να επιβάλλουν κυβέρνηση και κρατικά –ιδιωτικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πως δε μπορεί να τα βγάλει πέρα στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τον αγώνα μας, γι’ αυτό και προσάρμοσε την τακτική της. Τράβηξε λίγο τα λουριά για κάποιες προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τώρα προσπαθεί να σύρει τα σωματεία σε διάλογο ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση στο πέρασμα της πολιτικής της.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις ευνοούνται και διευκολύνονται από τη γραμμή της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, η οποία σε όλο το διάστημα της καραντίνας προσπαθούσε να εμφανιστεί ως οργανωτής αγώνων. Στην πράξη απλά ακολουθούσε τις αγωνιστικές διαθέσεις για να μην αποκοπεί, ενώ συγχρόνως προωθούσε την αντίληψη του αξιόπιστου διαπραγματευτή με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Σήμερα πάει ένα βήμα παραπέρα φυτεύοντας μέσα στο πλαίσιο διεκδικήσεων των εργαζόμενων, αιτήματα των εργοδοτικών ενώσεων του χώρου μας, όπως το αίτημα για «επιδότηση της εργασίας» που μεταφράζεται σε νέα κίνητρα προς τους εργοδότες για τη δήθεν «τόνωση» της απασχόλησης.

Επιμένουν στην επικίνδυνη γραμμή του συμβιβασμού, στο ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα και μάλιστα σε μια περίοδο όπου κυβέρνηση και εργοδοσία εξαπολύουν σαρωτική επίθεση, που με νόμο, θέτουν σε απαγόρευση ακόμα και το δικαίωμά μας να διεκδικούμε το δίκιο μας, να διαδηλώνουμε!

Η αντίληψη μέσα στα Σωματεία, που λέει ότι από κοινού εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβερνήσεις μπορούν να βρουν ένα κοινό σχέδιο που θα συντελεί στο να βγουν κερδισμένοι όλοι, είναι ό, τι πιο επικίνδυνο. Ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ζούμε.

Τώρα χρειάζεται μαχητικότητα και οργάνωση στα Σωματεία μας για να αντισταθούμε στην προσπάθεια εξαθλίωσης της ζωής μας που ετοιμάζουν.

Η Κυβέρνηση τελείωσε με την επιδότηση της επιβίωσης μας. Ακόμα και όσοι πήραν το 800άρι δεν έχουν τίποτα άλλο μπροστά τους. Ελάχιστοι είναι οι μουσικοί που βρίσκονται σε αναστολή και έχουν να περιμένουν. Οι υπόλοιποι έχουν μπροστά τους την ανεργία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και κάποιες λίγες συναυλίες και δουλειές για λίγους, με λίγα χρήματα.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές μένουμε δυνατοί με την ενίσχυση της συλλογικής οργάνωσης και του συλλογικού μας αγώνα! Είδαμε ότι μπορούμε να στριμώξουμε κυβέρνηση και εργοδοσία όταν μαζικοποιούμε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στις συλλογικές μας διαδικασίες.

Τέρμα στην κοροϊδία! Το μόνο που μας μένει είναι η διεκδίκηση!

Η πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση σήμερα στην Αθήνα είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και θα είναι η δική μας απάντηση – ότι το δίκιο μας και οι ανάγκες της επιβίωσής μας δεν καταργούνται με νόμο.

Τραγουδάμε και διαδηλώνουμε! Δείχνουμε στην Κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ και διεκδικούμε! Ότι οι κρίκοι στην αλυσίδα μας γίνονται όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο σφικτοί!

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

15/7/2020

Δείτε επίσης

Βρείτε μας