Με οργή και πικρία  ο πανταχού Ελληνισμός και η παγκόσμια ορθοδοξία, υποδέχεται την παράνομη και επαίσχυντη απόφαση των Νεοθωμανών, να βεβηλώσουν για δεύτερη φορά στη θλιβερή ιστορία τους το οικουμενικότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης!
Η Αγία του Θεού Σοφία διήνυσε 85 χρόνια ειρήνης και ανάπαυσης αφού ασχημονήσαν πάνω της οι Οθωμανοί σχεδόν επί τέσσερις αιώνες.
Ο θρησκευτικός φανατισμός τους και η τυχοδιωκτική πολιτική του νέου σουλτάνου τους, αφουγκράζεται πλήρως τους ακραίους Ισλαμιστές της επικράτειας τους, πάρα τα όσα αντίθετα δήλωνε ο Ερντογάν για το μοναδικό μνημείο δέκα χρόνια πριν.
Εμείς οι Έλληνες έχοντας βαθιά ιστορική μνήμη δεν λησμονούμε ποτέ τον ασύλληπτο πολιτισμό των προγόνων μας ούτε τις χαμένες πατρίδες μας.
Αυτή η απίστευτη νοσταλγία είναι που μας αναγκάζει καραβάνια κάθε χρόνο να συρρέουμε στη Κωνσταντινούπολη για προσκύνημα κατανυκτικό στην Αγία Σοφία.
Θα πρέπει όμως κάποτε να διδαχτούμε ότι σε κάθε δράση υπάρχει αντίδραση και ότι στην εποχή των οικονομικών πολέμων που διανύουμε, η απάντηση στη βαρβαρότητα και στη νέα διαστρέβλωση της ιστορίας, είναι η καθολική συναλλακτική λήθη επί των γειτόνων μας, μέχρι νεοτέρας.

Στηρίζουμε δε πλήρως τη παρουσία και τους αγώνες υπέρ του έθνους του οικουμενικού μας Πατριαρχείου, αναγνωρίζοντας προκαταβολικά τη δύσκολη θέση του στη παρούσα συγκυρία.

Εφόσον οι γείτονες Τούρκοι επιθυμούν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε συνεισφέρει στη παγκόσμια ιστορία, δεν έχουμε πάρα να ξεχάσουμε ομοίως την ύπαρξη τους ως έθνος και να σταματήσουμε να συνεισφέρουμε με θρησκευτικό και ιστορικό τουριστικό ρεύμα και εμπορικές συναλλαγές, στην «πονεμένη» οικονομία τους!
Ο Οθωμανός ψεύτογίγαντας είναι οικονομικός παρίας αυτή τη στιγμή και το ξέρουμε όλοι.
Με μιά «συλλογική κλωτσιά» στη πόρτα της κατεστραμμένης τους οικονομίας, θα ξεχάσουν και τους τσαμπουκάδες και τα γιουρούσια που φαντασιώνουν καθημερινά…!
Εξάλλου η πλούσια ιστορία μας κατά των βάρβαρων Οθωμανών, έχει αποδείξει πόσο θρασύδειλοι είναι στα δύσκολα.
Τρέμουν ακόμη και σήμερα τα μνημεία μας, την ιστορία μας και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των Τούρκων κρυπτοχριστιανών, που καθημερινά ασπάζονται το μεγαλείο του Ελληνισμού και τα θαύματα του Χριστιανισμού.
-Εν κατακλείδι: «ούτε ένα ευρώ ξανά στο Τούρκο γείτονα, εφόσον απεχθάνεται τη Δύση και μισεί τον Ελληνισμό».
Να θυμάστε κάθε φορά που αγοράζετε με αίμα, από το υστέρημα που δύσκολα έχουμε, πόσα ευρωπαϊκά και όχι μόνο προϊόντα κατασκευάζονται στη Τουρκία!
Μα θυμάστε ότι δεν υπάρχει κανένας πλέον λόγος να επισκέπτεστε τη γείτονα χώρα!
Όταν αλλάξουν «χαμπέρια» οι αλαζόνες της Ανατολής, εδώ θα είμαστε να τους επανεξετάσουμε…!