Μήνυση στη ΔΕΗ για το μπλακ άουτ στα παράλια Λάρισας – Στοιχείο στην αναφορά δημοσίευμα του «Τι Νέα Λάρισα;»

Μηνυτήρια αναφορά στην ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ κατέθεσαν σήμερα ο δήμος Αγιάς, αλλά και φορείς των επαγγελματιών των παραλίων της Λάρισας, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια Λάρισας.

Όπως επισημαίνεται στη μήνυση «Ζητούμε την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τις καταστροφές στις περιουσίες μας, για την έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών αλλά και τον κίνδυνο που προκάλεσαν εκ των πράξεων και παραλείψεών τους στην ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων .

 

Δείτε την μηνυτήρια αναφορά:

 

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

  1. Του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δήμος Αγιάς», όπως εκπροσωπείται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τουρισμού, πολιτισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Νικόλαο Ντάγκα, κάτοικο οικισμού Βελίκας του δήμου Αγιάς.
  2. 2. Του Ν.Π.ΙΔ. με την επωνυμία «Σύλλογος Επαγγελματιών επαγγελματικής ζώνης Νομού Λάρισας», όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον Πρόεδρό του Δημήτρη Ηλιάδη,
  3. Της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων Νομού Λάρισας, όπως εκπροσωπείται από τον Γραμματέα της Δημήτριο Ζαρκάδα,
  4. Του Συλλόγου με την επωνυμία «ΣύλλογοςΕπαγγελματικών Κουτσουπιάς-Παλιουριάς-Κόκκινου Νερού και Πλατιάς Άμμου» όπως εκπροσωπείται από τον υπογράφοντα Πρόεδρό του Βασίλη Ευθυμίου.

 

KATA

  1. Tων υπόλογων φυσικών προσώπων της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΕΗ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Χαλκοκονδύλη αριθ. 30 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  2. Των υπόλογων και ποινικά υπεύθυνων φυσικών προσώπων –διοικούντων, διευθυντών και στελεχών της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» και το διακριτικό τίτλο « ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα επί της συμβολής των οδών Περραιβού 20 και Καλλιρόης αριθ. 5
  3. 3. Κατά παντός άλλου υπευθύνου

_____________________________________________________________________

Ο πρώτος των παρόντων υπό τη  διττή μου ιδιότητα ως αντιδήμαρχος του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Δήμος Αγιάς» αλλά και ως ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως και οι λοιποί υπό την διττή μας ιδιότητα δηλαδή τόσο ως αιρετοί εκπρόσωποι, Πρόεδροι παραγωγικών σωματείων,  πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συλλόγων ασκούμε την παρούσα εκπροσωπώντας όλα τα μέλη μας, τους κατοίκους και ιδιοκτήτες που διαβιούμε και δραστηριοποιούμαστε στην αποκαλούμενη ως παράλια του Ν. Λάρισας περιοχή.

Ειδικότερα εκπροσωπούμε το σύνολο των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος (παντοπωλείων, ιχθυοπωλείων, καταστημάτων,  εστίασης, αναψυκτηρίων, καφέ, οινοπνευματοπωλείων κ.λ.π),  το σύνολο των επιχειρηματιών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων),  των αγροτών όπως και  κατοίκων  (μόνιμων και παραθεριστών) της ίδιας αυτής περιοχής.

Οι οικισμοί της Κάτω Σωτηρίτσας, της Βελίκας, της Κουτσουπιάς, της Παλιουριάς και Κόκκινου Νερού  μαζί με τον οικισμό του Αγιοκάμπου δέχονται τους παραθεριστές και τουρίστες της περιοχής μας, που κάθε έτος κατά τη θερινή περίοδο ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 50.000.    Στους  συγκεκριμένους οικισμούς είναι τοποθετημένα περί τα 4.000 υδρόμετρα γεγονός που καταδεικνύει το πολυάριθμο των μόνιμων κατοίκων και μόνιμων  παραθεριστών, ενώ αναρίθμητοι είναι οι λουόμενοι που κατακλύζουν την περιοχή αυτή κατά τα  Σαββατοκύριακα (με  διανυκτέρευση είτε σε μονοήμερη εξόρμηση).

Επίσης τα αγροτεμάχια στις κτηματικές περιφέρειες των οικισμών αυτών,  πλην του Αγιοκάμπου που δεν επλήγη,  καλλιεργούνται με  δυναμικές καλλιέργειες  (μηλοπερίβολα, καστονοπερίβολα, κηπευτικά) που αρδεύονται από δημοτικές αλλά και ιδιωτικές γεωτρήσεις.

Επιπροσθέτως κατ’ ελάχιστον σε 35 μόνιμες κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή οι ένοικοί των αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας για την αντιμετώπιση των οποίων χρησιμοποιούν μηχανική υποστήριξη αλλά και συνεχή λειτουργία συσκευών οξυγόνου, η λειτουργία των οποίων απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα.

Δυστυχώς σε ολόκληρη την ανωτέρω περιγραφόμενη περιοχή (δηλαδή σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη του δήμου Αγιάς, πλην του οικισμού Αγιοκάμπου) υπήρξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης διακοπές ρεύματος ολιγόλεπτης διάρκειας που κλιμακώθηκαν και έφθασαν κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου έως και διάστημα επτά με οκτώ συνεχόμενων ωρών ανά ημέρα.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 20-06-2020, δηλαδή ενώ διανύαμε την περίοδο της συστηματικής άρδευσης και ενώ μόλις είχε επιτραπεί η λειτουργία των υγειονομικών καταστημάτων (25-05-2020 τα καταστήματα εστίασης, 1-6-2020 τα ξενοδοχεία και 15-06-2020 οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων) και είχαν ήδη εγκατασταθεί τόσο οι παραθεριστές όσο και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, οι καθ’ ων η παρούσα  κατά παράβαση των υποχρεώσεών των, βύθισαν κυριολεκτικά στο σκοτάδι ολόκληρη την ανωτέρω περιοχή από ώρα 19 απογευματινή περίπου έως και ώρα 2 π.μ. της Κυριακής 21-06-2020.

Την Πέμπτη 25-06-2006 επίσης η ίδια αυτή περιοχή, για διάστημα επίσης πολλών ωρών,  στερούνταν ρεύματος προκειμένου, όπως ενημερωθήκαμε από τους καθ’ ων, να εκτελεσθούν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης αλλά και για να απομακρύνουν ένα φοινικόδεντρο που έπεσε στο δίκτυο και εξαιτίας του οποίου, δήθεν, προκλήθηκε η ανωτέρω πολύωρη διακοπή.

Πλην όμως  το Σάββατο 27-06-2020, χωρίς και πάλι ουδεμία ενημέρωση από ώρα 19 περίπου έως και ώρα 2 της Κυριακής  28-06-2020, ολόκληρη η περιοχή έμεινε και πάλι  χωρίς ρεύμα.

Όπως χωρίς ρεύμα για άλλη μία φορά και όλως αιφνιδίως και πάλι έμεινε η περιοχή από ώρα 10 το πρωί έως 15 το μεσημέρι της Κυριακής 28-06-2020.

Επιπροσθέτως λόγω των συνεχόμενων διακοπών καταστράφηκε και δημοτική περιουσία όπως το μοτέρ της υδρευτικής γεώτρησης στη θέση Περδίκη της Βελίκας, με αποτέλεσμα έως την αντικατάστασή του για διάστημα πολλών ωρών να παύσει τελείως και η υδροδότηση.

Την Δευτέρα 29-06-2020 οι υποβάλλοντες την παρούσα υπό τις αυτές ιδιότητες συναντηθήκαμε με το Διευθυντή της δεύτερης των καθ’ ων στα κεντρικά γραφεία της Λάρισας και κατά την ενημέρωση αυτή πληροφορηθήκαμε ότι το πρόβλημα στην συνεχή και αδιάκοπτη ρευματοδότηση συνεχίζεται να  υφίσταται, όπως υφίσταται και ο κίνδυνος γενικής συσκότισης και αναμένουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας (!!!) εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα για τον εντοπισμό της αιτίας αλλά και τη λύση του.

Επειδή η πρώτη καθ’ ης η παρούσα  (ΔΕΗ) που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να παρέχει αδιάκοπτα και αδιάλειπτα το δίκτυό της σε άριστη κατάσταση ώστε να προμηθεύει με ρεύμα τους πελάτες της.

Επειδή στον όμιλο της ΔΕΗ Α.Ε. ανήκει και η δεύτερη των καθ’ ων που αν και αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., διατηρεί την λειτουργική και διοικητική της αυτοτέλεια.

Επειδή η τελευταία  κατέστη μετά την απόσχιση του κλάδου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. (σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης), διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου και ως εκ της ιδιότητάς της αυτής είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος  υπό οικονομικούς όρους του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Άδεια Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ) σύμφωνα με την Άδεια Διαχείρισης, και υπεύθυνη  να διασφαλίζει την αξιόπιστη, αποδοτική και ασφαλής λειτουργία του δικτύου, λαμβάνοντας τη δέουσα μέριμνα για το περιβάλλον και την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και τη διασφάλιση, κατά τον πλέον οικονομικό, διαφανή, άμεσο και αμερόληπτο τρόπο, της πρόσβασης των Χρηστών (Καταναλωτών, Παραγωγών) και των Προμηθευτών στο ΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ασκούν τις δραστηριότητες τους.

Επειδή η δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων  διανομής είναι φυσικό μονοπώλιο στο χώρο τον οποίο εκτελείται καθώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Επειδή στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ προς  τους Καταναλωτές εγκρίθηκε από τη  ΡΑΕ με την Απόφαση 165/2014 το Πρόγραμμα «Εγγυημένες Υπηρεσίες προς Καταναλωτές» του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Ανώνυμης Εταιρείας.

Επειδή οι καθ’ ων η παρούσα αναφορά παρέβησαν επανειλημμένα τις υποχρεώσεις έναντι ημών των καταναλωτών τους με αποτέλεσμα δημοτικές εγκαταστάσεις των   παραλιακών οικισμών  του δήμου Αγιάς,  περιουσίες των κατοίκων των οικισμών αυτών, των αγροτών, επαγγελματικών να υποστούν τεράστιες ζημίες ενώ κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές εκ της επανειλημμένης, επαναλαμβανόμενης και μακράς διάρκειας απόλυτης συσκότισης.

Επειδή ειδικότερα οι ζημίες συνίστανται στη μη άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων με αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής λόγω της ξηρασίας, στην καταστροφή δεκάδων μηχανημάτων που λειτουργούν με ρεύμα ιδίως ψυκτικών θαλάμων, στην καταστροφή όλων των προμηθειών των ευπαθών βρώσιμων προϊόντων, όπως κρέατα, ψάρια, τυριά, βούτυρα κ.λ.π.

Επειδή επίσης οι ζημίες είναι τεράστιες όχι μόνο εκ της καταστροφής των μηχανημάτων, της απώλειας όλων των βρώσιμων προμηθειών αλλά  και εκ της απώλειας των εισοδημάτων επί δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα και της καταστροφής όλων των προμηθειών.

Επειδή  επιπροσθέτως  νέοι παραθεριστές εγκατέλειψαν την περιοχή εσπευσμένα ακριβώς λόγω των πολύωρων συσκοτίσεων και της αδυναμίας μετακίνησής των και απολαβής των συναφών με τη διαμονή των υπηρεσιών με τις χειρότερες των εντυπώσεων έχοντας μάλιστα καταγράψει χείριστες κριτικές στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης και στις εξειδικευμένες  ταξιδιωτικές σελίδες.

Επειδή ιδίως και κυρίως εκ της γενικής και πλήρους συσκότισης  προέκυψε άμεσος κίνδυνος τόσο στους πάσχοντες που χρησιμοποιούν μηχανήματα όσο και στους χρήστες του οδικού δικτύου που συνδέει την Κάτω Σωτηρίτσα με το Κόκκινο Νερό καθώς ο  δρόμος είναι στενός, έχει πολλές, δύσκολες και απότομες  στροφές, ενώ μετά το τέλος του ασφάλτινου καταστρώματος προς τη θάλασσα οι  γκρεμοί είναι μεγάλου ύψους και επίσης απότομοι.

Επειδή όπως προκύπτει από την ανάγνωση της συνέντευξης του  μέλους της Γ.Σ. ΕΤΕ-ΔΕΗ, κου Γεωργίου Φώλια που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Larissa Press» το πρόβλημα ήταν γνωστό στη διοίκηση των καθ΄ ων από έτους και πλέον  όπως ήταν αναμενόμενη η γενική και πολύωρη συσκότιση ( Black out) και γνωστά τα αποτελέσματα και οι κίνδυνοι εξ αυτής, καθώς επίσης γνωστή σ’ αυτούς η αδυναμία άμεσης αντιμετώπισής του και επίλυσης.

Επειδή παρόλο αυτά  οι διοικούντες των καθ’ ων η παρούσα παρέλειψαν να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες αποδεχόμενοι την επέλευση των καταστροφικών για εμάς αποτελεσμάτων όπως και τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Επειδή προσκομίζουμε τα σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου όπου φιλοξενείται η συνέντευξη του ανωτέρω τεχνικού της ΔΕΗ Γεωργίου Φώλια,( (https://www.larissapress.gr/2020/06/30/giorgos-folias-einai-gnosto-ti-prokalei-to-blak-aout-sta-paralia-tis-larisas-to-echoume-episimanei-sti-dioikisi/)  αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ  (https://tinealarissa.gr/index.php/2020/06/27/larisa-neo-mplak-aoyt-sta-paralia-tis-agias-choris-reyma-polla-spitia-kai-epicheiriseis/  , https://www.larissanet.gr/2020/06/27/larisa-neo-blak-aout-sta-paralia-choris-ilektriko-revma-ektetameni-periochi/).

Επειδή ως μάρτυρες προτείνουμε :

-Τον δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα,

-Τον Πρόεδρο του Τ.Σ Σωτηρίτσας Βασίλειο Λέτσιο κάτοικο οικισμού Σωτηρίτσας,

-Τον επιχειρηματία της περιοχής Δημήτρη Χασιώτη, κάτοικο ομοίως ως άνω.

Για όλους τους αναφερόμενους λόγους

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας.

Ζητούμε

Την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τις καταστροφές στις περιουσίες μας, για την έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών αλλά και τον κίνδυνο που προκάλεσαν εκ των πράξεων και παραλείψεών τους στην ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων .

Επίσης, δηλώνουμε οι αναφέροντες για την εαυτό μας προσωπικά αλλά και υπό την ιδιότητά μας ως Πρόεδροι των  συλλόγων και μελών που εκπροσωπούμε παριστάμεθα ως διάδικοι για την υποστήριξη όλων των κατηγοριών σε βάρος των καθ’ ων η παρούσα, ως δικαιούμενοι κατά τον Αστικό Κώδικα πλήρους αποζημίωσης για την επιδίκαση της οποίας  που ρητά επιφυλασσόμεθα καθώς θα ασκήσουμε τα ενδεδειγμένα ένδικα βοηθήματα στα αρμόδια δικαστήρια και πλήρους χρηματικής ικανοποίησης λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστημεν  από τις ανωτέρω άδικες και παράνομες πράξεις των μηνυομένων καθώς εξ αυτών κινδύνευσε άμεσα η ζωή ενός εκάστου εξ’ ημών αλλά και απροσδιόριστου αριθμού προσώπων,  επλήγη ανεπανόρθωτα η περιουσία ενός εκάστου εξ ημών και των μελών μας, επλήγη η υπόληψη, η αξιοπιστία και η φήμη της περιοχής μας ως παραθεριστικό θέρετρο και καταστράφηκαν δημοτικές εγκαταστάσεις και εξ της καταστροφής αυτής στερηθήκαμε ακόμη και την υδροδότηση.

Παρακαλούμε για τον σύντομο προσδιορισμό της δίκης, καθώς και τη χορήγηση, με έξοδά μας, ενός επικυρωμένου αντιγράφου της παρούσας μήνυσης.

Συνήγορο για τη στήριξη της κατηγορίας  και αντίκλητο μας διορίζουμε την δικηγόρο Λάρισας Σταυρούλα Γκούμα (κάτοικο Λάρισας, οδός Μανωλάκη 9-11Α, τηλ. 2410537211, 2410 537144, email info HYPERLINK «mailto:info@gouma-stavroula.gr»@ HYPERLINK «mailto:info@gouma-stavroula.gr»gouma HYPERLINK «mailto:info@gouma-stavroula.gr»- HYPERLINK «mailto:info@gouma-stavroula.gr»stavroula HYPERLINK «mailto:info@gouma-stavroula.gr». HYPERLINK «mailto:info@gouma-stavroula.gr»gr).

 

Λάρισα, 30-06-2020

Οι ασκούντες την παρούσα

 

Το δημοσίευμα του «Τι Νέα Λάρισα;» στοιχείο στην μηνυτήρια αναφορά

 

Βρείτε μας