Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η ειρήνη στο στόχαστρο της Άγκυρας

Οι νέες ανακοινώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, καθώς και οι χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τις θαλάσσιες περιοχές που ζητά αδειοδότηση για έρευνα η τουρκική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων TPAO, είναι άλλη μια κίνηση στο πλαίσιο διεκδικήσεων της ηγεσίας της γείτονος εις βάρος της χώρας μας.
Αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Υπενθυμίζουμε τις συνεχείς και συστηματικές κινήσεις αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών (πχ Συνθήκη της Λωζάνης) από τις ηγεσίες της γείτονος τα τελευταία 50 χρόνια.

Η κορύφωση του τελευταίου έτους (υπογραφή Συμφώνου Λιβύης-Τουρκίας, έμπρακτη αμφισβήτηση υφαλοκρηπίδας νησιών και επηρεασμού τους στην χάραξη ΑΟΖ κλπ.) είναι απόρροια των αναθεωρητικών πρακτικών της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος.
Πολιτική που σκοπεύει να μετατρέψει τις μονομερείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και Συνθηκών σε διμερείς διαφορές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, επιδιώκοντας να επιλυθούν έξω από το Διεθνές Δίκαιο και Συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής ενέργειες της, να αντιληφθεί τις στοχεύσεις και σχεδιασμούς της γείτονος, και αντί να έχει ήδη κάνει ουσιώδεις διπλωματικές κινήσεις, αντιδρά σπασμωδικά και ευκαιριακά.

Ειδικότερα, μετά την κατάθεση από την τουρκική πλευρά στον ΟΗΕ των χαρτών που εξαφανίζουν την σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ΑΟΖ της χώρας μας μεταξύ Κρήτης-Κύπρου, έπρεπε η χώρα μας να ανταπαντήσει καταθέτοντας χάρτες βάσει της Συνθήκης του Montego Bay. Αντίθετα το ΥΠΕΞ δεν έκανε τίποτε, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η εντύπωση ότι η χώρα μας απεμπολεί τα βάσει Διεθνούς Δικαίου δικαιώματά της!

Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον Πρωθυπουργό, να σταματήσουν να αυταπατώνται, ότι με επίδοση διαβημάτων στην τουρκική πρεσβεία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες της γείτονος.

Αντί για ολιγωρία, αυτό που απαιτείται είναι συντονισμένες, μεθοδικές και πολυεπίπεδες διπλωματικές κινήσεις ουσίας.
Είναι επιτακτικό να υπάρξει συνεννόηση, και επιτέλους σχεδιασμός, μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, ώστε οι όποιες διπλωματικές ενέργειες να έχουν πολιτική αποδοχή, αλλά και αποτελεσματικότητα.

Η κοινή συνισταμένη πρέπει να είναι ότι αυτό που διεκδικεί, επιδιώκει και υπερασπίζεται η χώρα μας, είναι ο έμπρακτος σεβασμός και εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των υπαρχουσών διεθνών Συνθηκών.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτάσσουμε και επιμένουμε στην διεθνή νομιμότητα που διασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη μεταξύ των λαών.

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Βρείτε μας