Τελικά… ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

*άρθρο του Θάνου Μπουλογιάννη

 

Δεν υπάρχει πιο χαρμόσυνη είδηση για ένα κάτοικο αυτής της πόλης, από αυτήν που αναπαράχθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός έργων για τα επόμενα χρόνια που αφορούν την πόλη μας, καθώς και για ορισμένες από τις περιφερειακές κοινότητες. Σπουδαίο γεγονός για δυο λόγους: Πρώτον αφορά μια μακροχρόνια περίοδο δεκαπέντε ετών και δεύτερον λαμβάνει χώρα σε μια μη προεκλογική εποχή. Μετά όμως από μια σύντομη ανάγνωση των ανακοινωθέντων μου πρόεκυψαν μερικές καλοπροαίρετες σκέψεις. Η πόλη σε αυτή την φάση απέχει κατά πολύ από το να χαρακτηριστεί Ευρωπαϊκή και αυτή είναι μια άποψη γενικά αποδεκτή από τους κατοίκους της αλλά δυστυχώς όμως και από πολλούς από τους επισκέπτες της. Τα ποτάμια στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις είναι αξιοποιημένα και αποτελούν πηγή πλούτου για αυτές. Όλες οι αναπτυγμένες πόλεις διαθέτουν αεροδρόμιο που βοηθά την εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα τους, καθώς και την αυξημένη επισκεψιμοτητα σε αυτές για διάφορους λόγους. Αυτού του είδους υποδομές ενισχύουν την οικονομία τους και βοηθάν την ανάπτυξη τους. Η πόλη μας όμως εδώ και δεκαετίες με πολύ αργούς ρυθμούς προσπαθεί να λύσει τα αυτονόητα. Έχω την αίσθηση ότι από τις εξαγγελίες λείπει το όραμα για την πόλη καθώς και τα έργα πνοής. Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων είναι αυτονόητη για κάθε δημοτική διοίκηση εδώ και πολλά χρονιά και στην Λάρισα πιστεύω απαραίτητη διότι υπάρχουν σημεία του κέντρου καθώς και γειτονιές που είναι ομολογουμένως <σκοτεινές>. Τα έργα υποδομής της εταιρείας ύδρευσης είναι η δουλειά της και για αυτό εξάλλου οι πολίτες πληρώνουν τα τέλη τους τα οποία είναι άδικα σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ανάπλαση των δρόμων θα πρέπει να γίνεται με βάσει έναν γενικότερο σχεδιασμό δεκαετιών και όχι σπασμωδικά και τις περισσότερες φορές προεκλογικά. Για παράδειγμα η προσφάτως αναπλασθείσα οδός Ασκληπιού πιστεύω ότι αποτελεί ένα υπαίθριο πάρκινγκ. Τα πεζοδρόμια είναι μικρά και δύσχρηστα η δε αισθητική τους ανύπαρκτη. Άραγε υπάρχει ποδηλατοδρομος δυο κατευθύνσεων; Μάλλον η ανάπλαση της έγινε για να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων πάρκινγκ και όχι για να εξυπηρετήσει η χρήση της την πόλη. Ας σοβαρευτούμε η συντήρηση των παιδικών χαρών δεν μπορεί να αποτελεί έργο πνοής για την επόμενη δεκαπενταετία αλλά υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής. Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί στις Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν πολλαπλούς στόχους και όραμα, γίνονται από ανεξάρτητες ομάδες επιστημόνων με τακτικές επικαιροποιησεις. Ας τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος και ας δώσουμε τα ηνία της Λάρισας σε νέους ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει σύγχρονη πόλη και θέλουν να δουλέψουν για την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

ΥΓ1 Εξαιρετική η πλατεία της Τούμπας. Η πλατεία όμως και η παιδική χαρά δίπλα στο γήπεδο του Θεσσαλικού περιμένει την κατασκευή της από το 2005 και από ότι φαίνεται θα περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς δεν περιλαμβάνετε στον προγραμματισμό της επόμενης δεκαπενταετίας. Κρίμα γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής σε συνδυασμό με την κατασκευή του κόμβου της Βόλου και της παλιάς εθνικής οδού καθώς και την ανάπλαση της έκτασης γύρω από τον παλιό Βολιωτικο σταθμό.

ΥΓ2 Ένα παράδειγμα άριστης συνεργασίας της τοπικής διοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με γρήγορα αποτελέσματα προς όφελος της πόλης είναι η παραχώρηση της έκτασης και η κατασκευή του AEL FC ARENA.Απέδειξε ότι ένα όραμα μπορεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια αρκεί να υπάρχει ειλικρινής συνεργασία και πίστη σε ένα σκοπό. Με την ευκαιρία έχω την άποψη ότι η πολη με αιχμή την δημοτική αρχή πρέπει να στηρίξει καινοτόμες δράσεις που θα περιλαμβάνουν αυτό το στολίδι που διαθέτει η περιοχή μας. Ακόμα και μια απλή στήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας μας φτάνει. Μια δυνατή ομάδα μας κάνει αναγνωρίσιμη πόλη σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί ευκαιρία οικονομικής δραστηριότητας με οφέλη για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλης μας.

 

*Ο Θάνος Μπουλογιάννης είναι καθηγητής Φυσικής, Μέτοχος στον Φροντιστηριακό Οργανισμό ΚΕΝΤΡΟΝ

Βρείτε μας