ΚΚΕ Λάρισας: «Όχι στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως επιχείρηση»

Με ανακοίνωση η Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ αναφέρει για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια, τα εξής:

«Η εξαγγελία του υπουργού υγείας Κικίλια για τη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και με Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δεν αποτελούν κάποιο «μοντέλο» ή κάποια «εξαίρεση»: Αποτυπώνουν τη στρατηγική του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, μέσα από την οποία τα μονοπώλια και το κράτος τους επιχειρούν να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότερο από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα χρυσοφόρα πεδία για τα κέρδη τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ υλοποιούν την ίδια στρατηγική, προώθησαν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έδωσαν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επεκτείνουν τη δράση τους στην Υγεία και την Ασφάλιση και προετοίμασαν το έδαφος για τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση (νόμος Βρούτση για το ασφαλιστικό).

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο δρόμο που έχει στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, με τη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου ιδιωτικού δικαίου στη Σαντορίνη τις τραγικές ελλείψεις, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη μειωμένη χρηματοδότηση, την έλλειψη φαρμάκων κ.ά., επιχειρεί την προώθηση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η επέκταση συνέχιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που προτάσσουν δήθεν ως θεραπεία, η πλήρης άλωση κάθε δημόσιου χαρακτήρα, η γενικευμένη επέλαση των νόμων της αγοράς, η μετατροπή των νοσοκομείων σε «ΝΠΙΔ επιχειρήσεις», η λειτουργία τους με ΣΔΙΤ, θα σημάνει την παραπέρα επέκταση των ελαστικών σχέσεων του προσωπικού, τη συνέχιση των προσλήψεων με το σταγονόμετρο, την κατάργηση της σταθερής εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι άνεργοι οι γυναίκες, η νεολαία της περιοχής  μας πρέπει να απορρίψουν αυτήν την πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε ακριβό εμπόρευμα  και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, του οποίου οι υπηρεσίες θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό, κι όχι όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τη φορολογία του κεφαλαίου και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες Υγείας , οι γιατροί, έχουν μονάχα να κερδίσουν διασφαλίζοντας ανθρώπινα ωράρια, σταθερές σχέσεις εργασίας, εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ουσιαστική άσκηση της ιατρικής επιστήμης, χωρίς αντιεπιστημονικούς ασφαλιστικούς κόφτες – αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα, χωρίς την επίδραση φαρμακοβιομηχάνων, χωρίς το κυνήγι του ποσοστού κέρδους ή των περικοπών των δημόσιων δαπανών».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας