Η δύσκολη ώρα… με εντάσεις και ψηφίσματα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Μεσημεριανό ήταν το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων σήμερα, κάτι που δυσκόλεψε τις παρατάξεις με παράπονα να εκφράζονται κι απουσίες να σημειώνονται στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Από εκεί και πέρα οι διαφωνίες πάνω στην κύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την επέκταση λειτουργίας των βάσεων είχε εντάσεις, ενώ προέκυψαν στο τέλος δύο ψηφίσματα μεταξύ της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Συμπαράταξης Λαρισαίων, όπου πέρασε αυτό της Δημοτικής Αρχής.

«Βέτο» στις μεσημεριανές ώρες χωρίς σοβαρό λόγο

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου να ενημερώνει πως η παράταξή της δεν θα συμμετέχει ξανά σε μεσημεριανές ώρες, όπου αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι δουλεύουν, από τη στιγμή που δεν εκκρεμεί κάποιο σοβαρό θέμα.

Με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δεληγιάννη, να εξηγεί πως αρκετές εκδηλώσεις διεξάγονται το απόγευμα της Τρίτης και της Πέμπτης, δεχόμενος όπως την παρατήρηση στης κ. Καραλαριώτου.

Ανησυχία για την παραπήνια περιοχή

Στο πρώτο θέμα σχετικά με την αποδοχή απόφασης ένταξης – χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο
«ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΗΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ» στο Πρόγραμμα ΠΑΑ 2014 -2020 – ΜΕΤΡΟ 19: «CLLD – LEADER», πέρασε κατά πλειοψηφία με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Πέτρο Κρίκη, να αναφέρεται σχετικά με τους κινδύνους του έργου σε περίπτωση πλημμυρών, αλλά και τα χρήματα που δύνονται από το leader.

Από την πλευρά του, ο  αναπληρωτής δήμαρχος, κ. Γιώργος Σούλτης, εξήγησε πως το έργο ξεκινά από Τερψιθέα, γιατί έτσι μόνο θα μπορούσε να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναφέροντας πως η παραπήνια περιοχή «είναι ένας παράδεισος 30χμλ και με ήπιες μελέτες κι ενέργειες να δοθεί στους πολίτες. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά σιγά-σιγά».

Η αμυντική συμφωνία, τα δύο ψηφίσματα και οι διαφωνίες

Για παραπάνω από μία ώρα το δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την κύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την επέκταση λειτουργίας των βάσεων, όπου εμπλέκεται άμεσα και η Λάρισα, με τον Πέτρο Κρίκη να εξηγεί πως «η συμφωνία δεν προσφέρει καμία ασφάλεια στη χώρα, κάνοντας το ακριβώς αντίθετο. Να αποσυρθεί λοιπόν και να μην επικυρωθεί η συμφωνία».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος, Γιώργος Σούλτης, διαφώνησε με το ψήφισμα, προτείνοντας ο ίδιος ένα νέο ψήφισμα που ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «εκφράζουμε την ανησυχία ως Λάρισα καθώς η πόλη βρίσκεται σ’ ένα ευαίσθητο σημείο».

Παράλληλα, διαφώνησαν και η Ρένα Καραλαριώτου, όπως κι ο Παναγιώτης Γούλας με το πρώτο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ σχετικά μ’ αυτό του κ. Σούλτη ζήτησαν να υπάρξουν αλλαγές και συγκεκριμένα στην τελευταία πρόταση που γινόταν αναφορά στην αμυντική συμφωνία. Με τον κ. Σούλτη να εμμένει στη θέση του.

Το λόγο πήρε και η κ. Παπαστεργίου Δήμητρα της Επιτροπής Ειρήνης, χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστη τη συμφωνία αυτή», τονίζοντας πως ο κ. Σούλτης έχει χρέος να προστατέψει την ειρήνη των κατοίκων της πόλης καλώντας τον στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Τελικά, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία, εκεί όπου πέρασε με 18 ψήφους το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής, με τα 3 μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης να ψηφίζουν τη δική τους πρόταση, ενώ υπήρξαν 3 λευκά και οι υπόλοιπου σύμβουλοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν τα δύο.

Χρίστος Τζίκας

Φωτό: Ανδρέας Τσιβούλης

Δείτε επίσης

Βρείτε μας