«Βούλιαξαν» Λέσβος, Χίος και Σάμος από τους διαδηλωτές – Συνθήματα και πλακάτ κατά των δομών (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Τέλος η ανοχή από τους κατοίκους των νησιών που σηκώνουν εδώ και χρόνια το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Με κοινή απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και των δημάρχων των «πληγέντων» νησιών, όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, αποφασίστηκαν διήμερες κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι  Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου  και  ο Περιφερειάρχης θα μεταβούν στην Αθήνα για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος των νησιωτών στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου θα ζητήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο σήμερα, οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει με την… «παράλυση» των τοπικών αγορών των νησιών και γενικότερα της καθημερινότητας, καθώς θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων.

«Νεκρή» πόλη η Μυτιλήνη

«Βουλιάζει» οι Λέσβος από τους διαδηλωτές

Από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης ξεκίνησαν να μαζεύονται στο δημοτικό θέατρο και στη 1 πραγματοποίησαν πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, μετά το πέρας των ομιλιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Μόριας, έδωσαν δυναμικό «παρών», ενώ σηκώθηκαν και πανό κατά τα οποία οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην γίνει νέα δομή στην περιοχή Άντισσα.

Μεγαλειώδης κινητοποίηση και στη Χίο

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν δυναμικά το παρόν στη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην πλατεία Βουνακίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με παρατεταμένο χειροκρότημα στο Χαλκειός που 3 χρόνια τώρα σηκώνει το βάρος του μεταναστευτικού και συνεχίζεται με ομιλίες φορέων.

 Χιλιάδες κόσμου στον δρόμο στη Σάμο – Κραυγή βοήθειας από τον δήμαρχο Στάντζο

Δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσε και η Σάμο, με τον Γιώργο Στάντζο, δήμαρχο της ανατολικής πλευράς να προειδοποιεί ότι οι διαδηλώσεις θα έχουν συνέχεια αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία.

«Τα νησιά έχουν ενοποιηθεί στο πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα. Οι πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν και ενοποιήθηκαν σε ένα εθνικό κορυφαίο θεσμικό θέμα, περιμένουμε να δούμε λοιπόν την ενοποίηση και στα υπόλοιπα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό και άμεση στήριξης ουσίας, προς τη γραμμή άμυνας και ασφάλειας της χώρας που είναι οι κοινωνίες μας.

Η περιοχή όλη είναι ιδιαίτερα ασταθής. Πρέπει να μην συνεχίσει να υπάρχει αυτό το οποίο υπάρχει στα νησιά μας, που θα είναι ένα πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση», τόνισε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Λίδα Μπόλα.

Για τα αιτήματα που έχουν οι νησιώτες: «Είναι ο απεγκλωβισμός των μεταναστών/προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη και αν δεν είναι δυνατόν, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όχι για να μεταφέρουμε αλλού το θέμα, αλλά διότι πλέον 50.000 στα νησιά αυτά δημιουργούν προβλήματα».

Αν θα έχουν συνέχεια οι κινητοποιήσεις: «Πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Θέλω να ευχηθώ το θέμα να παρέλθει, να επουλωθεί κι αν είναι δυνατόν να ξεχαστεί σε βάθος χρόνου. Το ξέρουμε ότι έχει βάθος χρόνου το θέμα, ζητάμε απλά τα αυτονόητα. Να ισχύσουν τα χρονοδιαγράμματα αποσυμφόρησης των νησιών μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν δεν υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με όλους τους νόμιμους τρόπους. Ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες θα μεταφερθούν στην Αθήνα και είναι και όλα τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας. Ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στους μετανάστες/πρόσφυγες, ούτε ενάντια σε καμία εθνική κυβέρνηση. Είναι ενάντια στο πρόβλημα».

Για τις αντιδράσεις των δημάρχων στην ενδοχώρα: «Όλοι πρέπει να πράξουμε το εθνικό μας καθήκον, όπως το πράττουμε εμείς τα τελευταία 5 χρόνια, διατηρώντας και σηκώνοντας ένα σταυρό όλου του έθνους, στις πλάτες μόνο μερικών νησιωτών. Η αλληλεγγύη και η πραγμάτωση της εθνικής συνείδησης πρέπει να εκφράζεται με έργα και πράξεις. Βοήθεια από όλους, δεν αντέχουμε άλλο».

Για τις νέες δομές: «Δομές στα νησιά, ωσότου συνεχίζεται και υπάρχει το θέμα, πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος. Εκεί είναι το θέμα. Εμείς μιλάμε για βραχυχρόνια παραμονή και μικρής δυναμικότητας. Εκεί είναι η διαφορά. Σε εμάς κατασκευάζεται μια δομή δυναμικότητας 1.200 ατόμων, τουλάχιστον να μην πάμε παραπάνω».

Με πληροφορίες και υλικό από politischios.gr, tonisi.gr, alithia.gr

Πηγή: newpost.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας