Προϋπολογισμός 2020: Πέρασε με 158 «ναι»!

Μία εκ των κορυφαίων κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αν όχι η κορυφαία, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 18.12.2019, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο προϋπολογισμός του 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εγκρίθηκε με το… πράσινο φως 158 βουλευτών, την ώρα που 139 τον καταψήφισαν.

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

Υπερψηφίσθηκε και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με 250 θετικές ψήφους, έναντι 39 κατά και 8 παρών.

Επιπρόσθετα, με αυξημένη πλειοψηφία, πέραν της κυβερνητικής, ψηφίσθηκε και ο προϋπολογισμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας που συγκέντρωσε 242 θετικές ψήφους 55 κατά.

Κατά μια αυξημένη θετική ψήφο, σε σχέση με την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός που αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο προϋπολογισμός πέρασε με… μειώσεις φόρων

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% – με παράλληλη αναπροσαρμογή, όμως, των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο την πλήρη κατάργησή της ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2020, όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΝΔ, με τον πρωθυπουργό ν’ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα θετικά μέτρα εφόσον δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος εντός του 2020. Στη διαδικασία αυτή θα βοηθήσει, άλλωστε, η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι θα τη διεκδικήσει από τους εταίρους με «όπλο» τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός απάντησε, εξάλλου, σε υψηλούς τόνους στον Αλέξη Τσίπρα και τους χαρακτηρισμούς του για «προϋπολογισμό-απάτη» και επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, από την πολιτική της διανομής σποραδικών επιδομάτων που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους.

1.600 ευρώ επιπλέον εισόδημα για τα νοικοκυριά

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με βάση όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός, τα νοικοκυριά θα δουν το εισόδημά τους να μεγαλώνει κατά 1.600 ευρώ το 2020 και οι άνεργοι να μειώνονται κατά 100.000 έως το τέλος του επόμενου έτους, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ο προϋπολογισμός θ’ ανοίξει έτσι το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εκτίμησε ότι υλοποιούνται οι τρεις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και προεκλογικά: μείωση φόρων, δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας.

Ο προϋπολογισμός είχε και… Ερντογάν!

Ο πρωθυπουργός, επίσης, έστειλε μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά στο κλείσιμο της ομιλίας του, τονίζοντας πως προϋπόθεση για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει εκείνη την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική της πρακτική, ενώ η Ελλάδα είναι δεδομένο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, πως θα μείνει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, στις ισχύουσες συμφωνίες και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας