Κωδικός «Βρυξέλλες»: Σαφή καταδίκη της Τουρκίας θέλει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής

Από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου φαίνεται να προκύπτουν θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα συμπεριλαμβάνεται ειδική αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και την ακυρότητά του. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ασφαλώς να υπάρξει και ξεκάθαρη στήριξη προς την ελληνική πλευρά και σε δεύτερο πλάνο να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί από το καλοκαίρι κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Θετικό ήταν και το μήνυμα που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει το μίνιμουμ της συναίνεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ήδη, εξάλλου, έχουν παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού δύο επιστολές της Αθήνας, με τις οποίες επιδιώκεται αφενός η μη πρωτοκόλληση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης κι αφετέρου η λήψη μέτρων για να διατηρηθεί η ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η οποία, όπως επισημαίνει η Αθήνα, διαταράσσεται από την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Πάντως, η απάντηση του Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» φανερώνει τις προθέσεις της Αθήνας να μην αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, ακόμη κι αν απαιτηθεί να υψώσει τους τόνους.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Επισήμως η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο συζητήθηκε και το περιεχόμενο των επιστολών που εστάλησαν από την κυβέρνηση στον ΟΗΕ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε στον κ. Πάιατ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Η δημοσιοποίηση, άλλωστε, της συνάντησης και του περιεχομένου των συζητήσεων έχει από μόνη της τη δική της σημειολογία ως προς τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση, με αποδέκτη απευθείας την Άγκυρα.

Πηγή: newsit.gr

Βρείτε μας