Γιατί δεν έβρεξε πολύ σε Λάρισα και Θεσσαλία;

Την απάντησή μας δίνει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Βασίλειος Πανάκογλου με απλά λόγια.

Σε ανάρτησή μου στο Facebook το Σάββατο το μεσημέρι αναφέρομαι στην ανακολουθία που υπήρχε στα προγνωστικά στοιχεία για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου με τα πραγματικά δεδομένα που που υπήρχαν από μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, δορυφόρων και ράδιοβολισεων για την ίδια ώρα. Όπως βλέπετε και στις δύο εικόνες υπάρχει τεράστια διαφορά στην ποσότητα υγρασίας σε κρίσιμα επίπεδα της τροπόσφαιρας αφού ο προγνωστικός χάρτης δείχνει τα μέτωπα κακοκαιρίας με το βαθύ μπλε χρώμα. Την ίδια ώρα όπως βλέπετε στον πραγματικό χάρτη με τά ερωτηματικά υπάρχει σημαντική απουσία οργάνωσης των μετώπων κακοκαιρίας και στη Δυτική Ελλάδα και την Αλβανία αλλά και στην περιοχή πέριξ της Σικελίας.

Αυτό με οδήγησε να αντιληφθώ ότι τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα λόγω ορογραφιας (Πινδος) θα ήταν αξιόλογα αλλά το μέτωπο με τις καταιγίδες δεν θα κατάφερνε να περάσει την Πίνδο και να επηρεάσει με έντονα φαινόμενα την ανατολική Ηπειρωτική χώρα. Μέσα σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται και η Θεσσαλία οπότε τόνισα ότι όσο πιο δυτικά στη Θεσσαλία θα είχαμε πιο αξιόλογα φαινόμενα ενώ πιο ανατολικά πηγαίναμε και προς τα παράλια και τη Μαγνησία τα φαινόμενα θα ήταν λιγότερα.

Πράγματι οι σημερινές μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσαν αρκετά πόσα νερού σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας λιγότερα στο νομό Λάρισας και καθόλου στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι στο Περτούλι Τρικάλων σημειώθηκαν 20 τόννοι νερού ανά στρέμμα, στα Τρίκαλα 6 τόννοι νερού ανά στρέμμα, στην Ελασσόνα 3 τόννοι νερού ανά στρέμμα, στη Λάρισα 1 τόννοι νερού ανά στρέμμα, σε Φάρσαλα και Αγιά 0,4 τόννοι νερού ανά στρέμμα, ενώ στη Μαγνησία και τις Σποράδες δεν έβρεξε καθόλου.

Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου – Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος – Προγνώστης
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Βρείτε μας