Πνιγμένη στα χρέη η Creta Farms – Ορατός πλέον ο κίνδυνος κατασχέσεων

Πνιγμένη στα χρέη, τα οποία στις 31 Αυγούστου ανέρχονταν στα 153,054 εκατ. ευρώ, είναι η Creta Farms των Αφών Δομαζάκη. Αυτό προκύπτει από την αίτηση που κατέθεσε η κρητική αλλαντοβιομηχανία για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, με την οποία πέτυχε προστασία από τους πιστωτές της.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση και στην απόφαση του δικαστηρίου, οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις με ημερομηνία 31 Αυγούστου ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ.

Ενώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οφείλει 15 εκατ. ευρώ, 47,55 στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Pireaus snf designated activity company, CAIRO Νο3 finance designated activity company.

Επιπλέον έχει άνοιγμα 12,623 εκατ. ευρώ προς την Pireaus snf designated activity company, 9,564 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, 8,028 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, 6,352 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, κ.ά.

Σύμφωνα με το capital.gr, στην αίτηση που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου μέσω της οποίας ζήτησε και έλαβε προστασία από τους πιστωτές της αφού είχε τη συναίνεση από πιστωτές της οι οποίοι εκπροσωπούν το 54,9% των συνολικών υποχρεώσεών της, η εταιρεία αναφέρει:

«Είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής κατασχέσεων και γενικότερα επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης από το σύνολο των πιστωτών της στα περιουσιακά στοιχεία της. Λόγω δε της μεγάλης διασποράς των υφιστάμενων υποχρεώσεων της σε διάφορους πιστωτές – προμηθευτές, συνολικού ποσού 13,891 εκατ. ευρώ είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κατακερματιστεί η εταιρική περιουσία».

Η εταιρεία ζήτησε και έλαβε από το δικαστήριο απαγόρευση των ατομικών και συλλογικών αναγκαστικών εκτελέσεων των πιστωτών της κατά αυτής, απαγόρευση λήψης και εκτέλεσης οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρα εις βάρους της και απαγόρευση δέσμευσης των τραπεζικών της λογαριασμών.

Επίσης πέτυχε να εξαιρεθεί από τις απαγορεύσεις η δυνατότητα παροχής ενεχύρου επί των σημάτων και των αδειών ευρεσιτεχνίας που κατέχει καθώς και η δυνατότητα εκχώρησης της απαίτησης που έχει από την εταιρεία Ευρωκρέτα ποσού 8,827 εκατ. ευρώ υπέρ των πιστωτριών τραπεζών προκειμένου οι τελευταίες να παράσχουν στην Creta Farms ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ.

Το Δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τη συζήτηση της αίτησης την 11η Δεκεμβρίου του 2019. Ημερομηνία κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται πως θα έχει προχωρήσει η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να κατατεθεί αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατ’ άρθρο 104 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σε ό,τι αφορά  στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, σε λίγες ημέρες από σήμερα, δηλαδή έως τις 9 το βράδυ της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου οι έξι μνηστήρες που έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά θα πρέπει, αν ενδιαφέρονται, να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για τη χειμαζόμενη αλλαντοβιομηχανία.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά είναι ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσω της εταιρείας Νίκας, ο κ. Δουζόγλου, ο βασικός μέτοχος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, ο Δ. Βιντζηλαίος της Impala, το fund HIG και ομάδα επενδυτών από τις ΗΠΑ. Εκτός από το business plan, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να συνοδεύονται από Proof of Funds και από εγγυητική ύψους 500.000 ευρώ.

Με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ξεκινά ένας νέος γύρος, αυτός της αξιολόγησης των προσφορών που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 7-10 ημέρες και εν συνεχεία ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους δύο προτιμητέους επενδυτές που θα καταθέσουν την καλύτερη προσφορά.

Το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για τους όρους, τις λεπτομέρειες, το πλαίσιο και τις εξασφαλίσεις της συμφωνίας και η ανάδειξη του επενδυτή που θα αναλάβει την τύχη της Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσής θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.

Πηγή: topontiki.gr

Βρείτε μας