Αχούρι με… τρωκτικά το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – Κραυγή αγωνίας για τη λειτουργία (ΦΩΤΟ)

«Το νοσοκομείου έχει γίνει ένα αχούρι που κυκλοφορούν τα τρωκτικά μέσα στους χώρους. Έχει καταντήσει μία αποθήκη και δεν συνάδει ο χώρος για την εργασία μας», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΕΙΝΚΥΛ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ κ. Ν. Νταφούλης και ο αντιπρόεδρός της κ. Αθ. Αθανασίου έκαναν κάλεσμα στον κόσμο να δείξει την στήριξή του στην γενική απεργία της Τετάρτης στις 10.00 το πρωί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου καθώς, «είναι υπόθεση του καθενός για το τι επίπεδο υγείας θέλουμε κι αυτό δεν αφορά μόνο το Γενικό Νοσοκομείο».

Αναλυτικά ανέφεραν:

«Η Δημόσια Υγεία έχει υποβαθμιστεί από τις πολιτικές των μνημονίων των κυβερνήσεων συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών, καθώς και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα επακόλουθα των οποίων συνεχίζουν να υφίστανται και να επιτείνονται, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αλλαγής πολιτικής και διάθεση λύσεων. Καλούμε τους φορείς, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ασθενείς να στηρίξουν τις πολύμορφες δράσεις που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό τη παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις 23/10 και ώρα 10:00 π.μ. ημέρα Γενικής Απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Θα θέλαμε να είστε όλοι εκεί.

Η ακραία υποστελέχωση, η αποσαρθρωτική υποχρηματοδότηση, η επικίνδυνη εγκατάλειψη και παλαίωση των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών των Μονάδων της Δημόσιας Υγείας καλά κρατεί και εξελίσσεται.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εκτός της γενικής αποδομητικής και διαλυτικής λαίλαπας των μνημονιακών πολιτικών που υπέστη και την παράλογη καρατόμηση του Οργανισμού του το 2012 (ΦΕΚ 1249/Β/2012), έχει τις εξής ιδιαιτερότητες που απορρύθμισαν και υπέσκαψαν περαιτέρω την ασφαλή και άρτια λειτουργική του κατάσταση:

 1. Την παράλογη μεταφορά (ΦΕΚ 1775Β/1999) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) με όλο το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με τις οργανικές θέσεις των ειδικευομένων, η οποία υφίσταται και σήμερα, των Τμημάτων:
 • Γαστρεντερολογικού (4 θέσεις ειδικών και 4 θέσεις ειδικευομένων)
 • Νευροχειρουργικού (3 θέσεις ειδικών)
 • Νεογνολογικού και της Μονάδας Πρόωρων (4 θέσεις ειδικών)
 • Παθολογικής Ανατομικής (ΦΕΚ 2046/Β/1999), (2 θέσεις ειδικών και μία θέση ειδικευομένου) και Κυτταρολογίας (2 θέσεις ειδικών)
 • Γναθοχειρουργικού (3 θέσεις ειδικών)
 1. Την αδικαιολόγητηενοποίηση με το ΠΓΝΛ (ΦΕΚ 1681Β/2011) και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του από αυτό.

Η ενοποίηση και η μη εκπροσώπηση του ΓΝΛ από αιρετό εκπρόσωπο του στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο και η μη ισότιμη μεταχείριση των δύο ενοποιημένων νοσοκομείων επέτεινε περαιτέρω την αποδυνάμωση, την υποβάθμιση, την υποχρηματοδότητση και την υποστελέχωση του ΓΝΛ.

Η υποβάθμιση του ΓΝΛ δεν έχει τέλος, δεδομένου ότι παρά την ανεξαρτητοποίηση του από το ΠΓΝΛ με τον νόμο 4600/ ΦΕΚ Α43/9-3-2019, το νοσοκομείο εξακολουθεί να διοικείται από ακέφαλο (χωρίς πρόεδρο) «κοινό» ΔΣ και χωρίς εκπροσώπηση.

Απαιτούμε:

 1. Την άμεση επιστροφή και πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος Γαστρεντερολογίας. Η επιστροφή του Τμήματος ευρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο νομοθετικής ρύθμισης (είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και εκκρεμούσε η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας), που διεκόπη όμως λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.
 2. Την άμεση, επιτακτική, συνεπή και επαρκή κάλυψη των εφημεριών από νευροχειρουργό και ΩΡΛ ειδικούς ιατρούς, μέχρι την αποκατάσταση των αντίστοιχων Τμημάτων στην οργανική δομή του ΓΝΛ.
 3. Την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 10 επικουρικών ιατρών για την επιτακτική κάλυψη υποστελεχωμένων Τμημάτων του Νοσοκομείου, μέχρι την πρόσληψη ειδικών ιατρών των αντιστοίχων ειδικοτήτων σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η Μαιευτική έχει καταθέσει εφημερίες έως 12/11,δυσκολεύονται να λειτουργήσουν η Παιδοχειρουργική, τοΑκτινολογικό, η Ουρολογική, η Παθολογική, Ορθοπαιδική, ΤΕΠ κτλ. Ανανέωση των συμβάσεων, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός ιατρός.
 4. Την κάλυψη με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της περιοχής των Φαρσάλων, Αγιάς, Γόννων και Τυρνάβου.Να σταματήσει η υποχρεωτική μετακίνηση των ιατρών των Κέντρων Υγείας στα νησιά των Σποράδων. Να δοθούν «πραγματικά» κίνητρα ώστε να θελήσουν μόνιμοι ιατροί να στελεχώσουν τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας. Μέχρις ότου συμβεί αυτό να διευκολύνονται ουσιαστικά οι ιατροί που υποχρεωτικά μετακινούνται και να αμείβονται πραγματικά για εκτός έδρας εργασία.
 5. Τον ορισμό νέου ΔΣ του νοσοκομείου, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει για βασικά ζητήματα.
 6. Την σύσταση νέου Οργανισμού, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του Νοσοκομείου και να εξασφαλίζει την επαρκή στελέχωση, την ποιοτικά άρτια λειτουργία του και την αναβάθμιση του σύμφωνα με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης σήμερα.
 7. Την αποκατάσταση, ανακαίνιση και βελτίωση των κτιριακών και ξενοδοχειακών υποδομών του Νοσοκομείου. Η υλοποίηση επί τέλους του υπάρχοντος ολοκληρωμένου σχεδίου της επέκτασης της συνδετήριας πτέρυγας και της πτέρυγας του κληροδοτήματος «Βαΐτση» σε λειτουργική συνάφεια μεταξύ τους είναι απαραίτητη και επιτακτική.
 8. Την άμεση και επιτακτική βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας και φύλαξης των χώρων του Νοσοκομείου και την διακοπή της απαράδεκτης χρήσης των διαδρόμων του ως αποθηκευτικών χώρων με το «αποθηκευμένο» υγειονομικό υλικό εκτεθειμένο σε μη ελεγχόμενες συνθήκες διατήρησης και προστασίας από ενδεχόμενο δόλο.Η σημερινή κατάσταση των χώρων του ΓΝΛ θίγει την αξιοπρέπεια νοσηλευομένων και εργαζομένων.
 9. Την άμεσηολοκλήρωσητων εκκρεμών κρίσεων ιατρών ΕΣΥ,κάποιες από τις οποίες καθυστερούν επί χρόνια.

Η ΕΙΝΚΥΛ ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τα Κέντρα Υγείας και ανακοίνωσε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23/10 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα και ώρα 10.30 π.μ., ημέρα γενικής απεργίας του κλάδου με κάλεσμα συμμετοχής και φορέων και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ κ. Ν. Νταφούλης και ο αντιπρόεδρός της κ. Αθ. Αθανασίου περιέγραψαν με μελανά χρώματα την συνολική κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Επίσης ζήτησαν:

άμεση επιστροφή γαστρεντερολόγου
άμεση και επαρκή κάλυψη των εφημεριών από νευροχειρουργούς, ΩΡΛ και ειδικευμένους ιατρούς και
προσλήψεις τουλάχιστον δέκα ιατρών για τις άμεσες ανάγκες του Νοσοκομείου».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας