Ο Κώστας Κολλάτος για την 3η γιορτή καστάνου στα Αμπελάκια: Είμαστε υπερήφανοι για ό,τι πετύχαμε στην διάρκεια της θητείας μας

Στα πλαίσια της 3ης γιορτής καστάνου που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στα ιστορικά Αμπελάκια ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος πραγματοποίησε την παρακάτω δήλωση :

«Οδεύουμε αισίως στην 3η γιορτή καστάνου συνεχίζοντας να πιστεύουμε στην εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής στην προωθηση του καστάνου προς όφελος αποκλειστικά των παραγωγών.

Στόχευση όλων είναι να γίνει το κάστανο προϊόν γεωγραφικής ενδειξης (ΠΓΕ) και στην συνέχεια προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) μέ στοχο την προστασία και την περιχαράκωση του ελληνικού καστάνου.
Είμαστε υπερήφανοι για οτι πετύχαμε στην διάρκεια της θητείας μας για την καστανοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής των Αμπελακίων. Καταφέραμε παρεμβάσεις στις υποδομές καθώς ολοκληρώσαμε την κατασκευή δεξαμενών
και αγωγών γιά την άρδευση των καστανοπερίβολων με την εγκατάσταση
Η/Μ εξοπλισμού ,μέσω χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΘΗΣΕΑΣ και ΟΠΠΑΧ.
Πραγματοποιήθηκε προμήθεια αγωγών πολυαιθυλένιου μέσω των οποίων έγινε η σύνδεση της λιμνοδεξαμενής στή θέση«Κουτρια» μέ τή δεξαμενή στη θέση«Φόρος» αυξάνοντας ετσι σημαντικά την παροχέτευση του νερού.Σημειωτέον οτι χρόνο μέ τό χρόνο αυξάνονται οι αρδευτικές ανάγκες καθώς αξιοποιούνται νέες εκτάσεις καστάνου.Αντικαταστήσαμε τα συστήματα αυτοματισμού-ελέγχου λειτουργίας των αντλιοστασίων.
Επίσης εντός του 2019 αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και με την προμήθεια αγωγών μήκους 3χλμ εγινε δυνατή η μεταφορά του νερού από το φράγμα στις παρυφές του οικισμού παρέχοντας τη δυνατότητα άρδευσης σε περιοχές οπως η «Μηλίνα» και «Προφήτη Ηλία» που ηταν ελλειμματικές.
Αυτό εξάλλου ηταν και δέσμευση μας στην προηγούμενη 2η γιορτή καστάνου.

Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Αμπελακίων-Καρίτσας-Στομίου-Σκήτης-Ποταμιάς και Μελιβοίας και με τη συνδρομή νομικών συντάχθηκε νομικό κείμενο γιά τη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καστανοπεριβόλων.Τό κείμενο αυτό έγινε αποδεκτό από τις τοπικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου χωρίς δυστυχώς να γίνει νόμος του κράτους.Ευελπιστούμε στη συνέχιση διεκδίκησης από την νεα Δημοτική Αρχή και τους θεσμικούς παράγοντες για τη θετική έκβαση του παραπάνω εγχειρήματος.
Τελος με την ένταξη στο ΥΠΑΑΤ της κατασκευής ταιευτήρα «Πουρναρίου-Αμπελακιων» στη θέσή Λειβαδότοπος τον Μάιο του 2019 καί στό β´ στάδιο εκπόνησης των μελετών γιά τούς αρδευτικούς αγωγούς,είναι απαραίτητη η πρόβλεψη παροχής νερού από τον νέο ταμιευτήρα άμεσα τόσο σε εκτάσεις καλλιεργήσιμες στη θέση(Αρσάλια,Μπελήτικο,Ζαχάτικα κλπ),οσο και έμμεσα για τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος φράγματος.
Κλείνοντας θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον η γιορτή καστάνου και κάθε αξιόλογη προσπάθεια προβολής αγροτικών προιόντων βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις υποδομές και την επίλυση του ιδιοκτησιακού γιατί μόνο τότε εκδηλώσεις σαν την σημερινή αποκτούν αξια και νόημα».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας