Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία

Μήνυμα για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και την ανάγκη κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Κάλεσε την ΕΕ να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε, με το βλέμμα προφανώς στραμμένο και στην τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Αυτό θα ζητήσει βεβαίως και στη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι: “Η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.” Τάχθηκε έτσι υπό προϋποθέσεις υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, την οποία πάντως είχε μπλοκάρει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η Γαλλία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη χαρά του που συμμετέχει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για εκείνον ως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόσθεσε:

“Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Λάβαμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη.

Θα τιμήσουμε αυτή τη δέσμευση. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι, δικαιούνται ευκαιρίες κι όχι ελλείμματα.”

Πηγή: news247.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας