Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα λειτουργήσει τρίτη δομή προσφύγων στις Σέρρες

Το «βέτο» του δήμου Σερρών, στη δημιουργία και λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, αφού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνει πίσω στην αρχική του πρόθεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ.Αλέξανδρο Χρυσάφη, μετά από επικοινωνία που είχε με τον ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ.Μανο Λογοθέτη, έλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν θα λειτουργήσει νέα δομή στις Σέρρες, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Μετά από επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προ.Πο κ.Μάνο Λογοθέτη, μου δόθηκε η διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για νέα δομή προσφύγων – μεταναστών στις Σέρρες» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Σερρών, χαρακτηρίζοντας «θετική» την εξέλιξη και επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει θα πρέπει να ισχύσει, είναι η «ισοκατανομή των μεταναστευτικών Ροών στο σύνολο της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις».

Στην πόλη των Σερρών λειτουργούν ήδη δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων, Γεζίντι στην καταγωγή, που ο αριθμός τους αγγίζει τους 900. Μαζί με τους άλλους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες στα διοικητικά όρια του δήμου, ο συνολικός αριθμός αγγίζει τα 1.100 άτομα.

Το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν υπήρξε προηγουμένως οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση του δήμου Σερρών, κλιμάκιο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, βρέθηκε στην πόλη, προκειμένου να αναζητήσει χώρο κατασκευής της νέας δομής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. «Συμφωνούμε πως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες. Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο» τόνισε ο δήμαρχος Σερρών, που απευθύνθηκε και μ’ επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας του να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Σερρών, ζητώντας να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη, επισημαίνει και τα εξής : «Δεν έδειξε το Ελληνικό Κράτος τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία και την Δημοτική της Αρχή η οποία καλείται να βρει λύσεις, που δεν υπάρχουν, σε μείζονα θέματα ποιότητας ζωής και υγιεινής των φιλοξενούμενων μεταναστών, διαθέτοντας πόρους και μέσα, που δεν υπάρχουν και στερώντας τα από τους πολίτες της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους».

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας