Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός με πλεόνασμα 3,6%, ανάπτυξη 2,8% και θετικά μέτρα 1,2 δισ.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% φέτος, το οποίο αφήνει περιθώριο για πρόσθετα θετικά μέτρα, και 3,6% το 2020 συμπεριλαμβανομένων όλων των κοινωνικών και αναπτυξιακών μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που απεστάλη στην Κομισιόν. Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά είναι ίδιες (με μικρή στρογγυλοποίηση μόνο) με εκείνες του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η τελική αποτίμηση θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο, όπως και αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή, επιμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, ρυθμός σημαντικά υψηλότερος από τη φετινή εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στο νέο προσχέδιο στην αναπροσαρμογή ορισμένων επιμέρους προβλέψεων για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα («παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος). Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζει τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπει πρόσθετα έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος είναι:

– Επισκόπηση δαπανών και εσόδων, με σκοπό οι υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για τους πολίτες. Η επισκόπηση καλύπτει περισσότερες από 20 δράσεις σε τομείς όπως η πληρωμή εισιτηρίων, η βελτίωση των μεθόδων συλλογής εσόδων στους ΟΤΑ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ψηφιακή κυκλοφορία εγγράφων, η χρήση κρατικών κτιρίων κ.λπ. Προωθείται επίσης καλύτερη χρήση των δαπανών και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Το προβλεπόμενο δημοσιονομικό όφελος φθάνει τα 134 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων και τα 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση δαπανών (έναντι πρόβλεψης για 80 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή).

– Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, από την οποία εξοικονομούνται 123 εκατ. ευρώ.

– Μέτρα αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία θα έχουν δημοσιονομικό όφελος ύψους 557 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης για 642 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο της περασμένης Δευτέρας).

– Ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. Airbnb), με επιπλέον έσοδα 60 εκατ. ευρώ

– Εξορθολογισμός του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με δημοσιονομικό όφελος 142 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, «η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές εμπορικές τιμές θα αυξήσει τη συλλογή φόρων και τα έσοδα, καθώς υπάρχουν ακίνητα μεγάλης αξίας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι σημαντικά χαμηλότερο από την εμπορική αξία».

– Επιτάχυνση της επίλυσης εκκρεμών φορολογικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια, η οποία θα αποφέρει αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 50 εκατ. ευρώ.

– Αυξημένα έσοδα ύψους 73 εκατ. ευρώ από το διαδικτυακό στοίχημα.

Οι φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα μέτρα-«ανάσα» του 2020

Το προσχέδιο που απεστάλη στην Κομισιόν περιλαμβάνει ολόκληρο το πακέτο αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων ύψους 1,181 δισ. ευρώ το οποίο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2020 στο πλαίσιο «ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου που έχει σαν κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας των Ελλήνων πολιτών», όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

Οικογένεια και Υπογεννητικότητα

– Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών. Το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ.

– Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας, με δημοσιονομικό κόστος 12 εκατ. ευρώ.

Φυσικά Πρόσωπα

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% από 22% σήμερα και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί με δημοσιονομικό κόστος 281 εκατ. ευρώ.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης από την 1η Ιουλίου 2020 με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις

– Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από το 28% στο 24% από τη χρήση του 2019 με δημοσιονομικό κόστος 541 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης για 566 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή).

– Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5% με δημοσιονομικό κόστος 75 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης για 69 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο της περασμένης εβδομάδας).

Οικοδομική Δραστηριότητα

– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη με δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ.

– Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

– Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Τόνωση ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων

Το προσχέδιο που έχει πλέον στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει εκτίναξη των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις από το 0,2% του ΑΕΠ φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ το 2020 και αποκλιμάκωση του χρέους στο 167,8% την προσεχή χρονιά από 173,3% το 2019. Επίσης, κάνει λόγο για ισχυρή τόνωση των επενδύσεων, με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να αυξάνεται κατά 13,4% το 2020 από 8,8% φέτος.

Σημαντική προβλέπεται να είναι και η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης, από 0,6% φέτος σε 1,8% το 2020, ενώ αντιθέτως η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης θα είναι την προσεχή χρονιά μικρότερη (0,6%, έναντι 1,6% το 2019).

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 15,6% το 2020 από 17,4% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος (αύξηση 0,7% το 2020 από 0,6% φέτος). Ο εξαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 5,1% το 2020 (από 4,9% φέτος), ενώ μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος των εισαγωγών, η οποία θα φθάσει το 5,2% το 2020 από 4,1% το 2019.

Δείτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που στάλθηκε στην Κομισιόν

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας