Αφγανιστάν: Εν μέσω επιθέσεων η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε εκρήξεις και επιθέσεις με ρουκέτες που σημειώθηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός έξω από σχολείο που χρησιμοποιείτο ως εκλογικό κέντρο, στην περιοχή Σορκ Ροντ στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, όπως δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ο Σοχράμπ Καντερί, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Συνολικά 14 άτομα τραυματίστηκαν σε άλλη έκρηξη μέσα σε τζαμί που χρησιμοποιείτο ως εκλογικό τμήμα στην πόλη Κανταχάρ, όπως δήλωσε ο Μοχάμαντ Καζίμ Αζάντ, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. Στην επαρχία Κουντούζ, τουλάχιστον ένας παρατηρητής των εκλογών σκοτώθηκε σε επιθέσεις με ρουκέτες, σύμφωνα με μέλη του τοπικού επαρχιακού συμβουλίου.

Οι Αφγανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, μια εκλογική διαδικασία στην οποία ρίχνουν βαριά σκιά οι απειλές των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Πάνω από 9,6 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με την αφγανική Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή. Εξ αυτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει ότι τα 5.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα προστατεύουν συνολικά 72.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο περίπου το ένα τρίτο των εκλογικών κέντρων παρέμεινε κλειστό, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οποιοσδήποτε συμμετάσχει στη διαδικασία διακινδυνεύει να γίνει στόχος επίθεσης. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Χουσάλ Σαντάτ, προέτρεψε τους συμπολίτες του να πάνε να ψηφίσουν. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση πως η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ενδέχεται να μην ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, τόσο εξαιτίας των απειλών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, όσο και εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της σημερινής κυβέρνησης.

Στον δεύτερο γύρο των πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών, το 2014, είχαν συμμετάσχει σχεδόν 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αμαυρώθηκαν από φαινόμενα μαζικής νοθείας. Ο ένας από τους υποψήφιους, ο Αμπντούλα Αμπντούλα, απείλησε ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους εάν διαπιστώσει αλλοίωση του αποτελέσματος, ενώ ο άλλοτε πολέμαρχος Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, επίσης υποψήφιος, δεν δίστασε να απειλήσει πως αν διαπιστώσει πως γίνεται νοθεία, θα καταφύγει στη βία.

Από τους αρχικούς 18 υποψήφιους τέσσερις επέλεξαν να αποσυρθούν από την κούρσα. Ο απερχόμενος πρόεδρος Άσραφ Γάνι και ο επικεφαλής της κυβέρνησής του Αμπντούλα θεωρούνται οι επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος της εκλογικής επιτροπής, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τη 19η Οκτωβρίου.

Ο εκλογικός νόμος στο Αφγανιστάν ορίζει πως ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο εκ του συνόλου για να εκλεγεί πρόεδρος απευθείας. Αν ουδείς εκ των υποψηφίων εξασφαλίσει τέτοιο ποσοστό στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί δεύτερος σε δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Βρείτε μας