Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιεί: Ετοιμαστείτε για νέο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη

Δριμεία κριτική στην Ισπανία και την Ιταλία για τη «στροφή» τους σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική ασκεί ο τέως καγκελάριος της Αυστρίας και υποψήφιος στις εκλογές την Κυριακή, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη. Ο Κουρτς, ωστόσο, «βλέπει θετικά» τα μηνύματα των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

«Δεν έχω απλώς την αίσθηση ότι εδώ κάτι ετοιμάζεται, αλλά έχω και την αίσθηση ότι εμείς στην Ευρώπη φέρουμε εν μέρει και την ευθύνη γι’ αυτό», δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί αποφασιστικό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ρήξη με την Ευρώπη θα έχει συνέπειες: «Από τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την οποία ζητούμε από καιρό, έως και άλλες οικονομικές συνέπειες. Αν παίξουμε στο δικό του γήπεδο, θα πρέπει να τον πληρώνουμε όλο και περισσότερο και θα έχει όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι μας έχει στο χέρι». Σε αυτό το πλαίσιο, τάσσεται κατά ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, προκειμένου να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην αλλαγή πολιτικής από την Ιταλία και την Ισπανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστηρίζει ότι η λογική των ανοιχτών λιμανιών και των ανοιχτών συνόρων στέλνει τα λάθος μηνύματα στους διακινητές και στους επίδοξους μετανάστες από την Αφρική. Θετικά, αντιθέτως, αξιολογεί ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, το γεγονός ότι, όπως λέει, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έστειλαν το μήνυμα ότι είναι «πολύ αποφασισμένοι» ενάντια στην συνέχιση της λογικής ενθάρρυνσης των προσφύγων και μεταναστών να έρθουν στην κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Κουρτς επικρίνει όμως και την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δέχεται στην χώρα έναν στους τέσσερις πρόσφυγες που διασώζονται στις ακτές της Ιταλίας. «Όταν διασώζονται άνθρωποι στην Μεσόγειο, θα πρέπει να κάνουμε το παν προκειμένου να επιστρέφουν στις χώρες τους», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρείτε μας