Λιακούλη: «Αναγκαία η παράταση της διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων, για την διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος»

Ερώτηση κατέθεσε η Ευαγγελία Λιακούλη βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Λάρισας προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μεταφέροντας τον αναβρασμό, στον οποίο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας, και όχι μόνο, από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1.9.2019, με τη συμπερίληψη και του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.

Το πρόβλημα παράλληλα επιτείνεται και λόγω της εξαιρετικά αργής καταγραφής γεωτρήσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να διατηρήσουν το αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Υδάτων των  Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι αιτήσεις αδειών χρήσης νερού των γεωτρήσεων – που ζητεί η ΔΕΗ – θα χρειασθούν αρκετά χρόνια με την υφιστάμενη διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Οι καθυστερήσεις αυτές σημαίνουν ότι πρακτικά καθίσταται αδύνατο να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, μέχρι τη 30η Σεπτεμβρίου 2019 – χρονικό όριο που έχει θέσει η ΔΕΗ – με συνέπεια  να κινδυνεύει να μείνει εκτός καταγραφής, ένας πολύ μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αγροτικό κόσμο και το εισόδημά του.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Περιβάλλοντος & Ενέργειας, (2) Εσωτερικών, (3) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

«Αναστάτωση προκαλεί στους αγρότες της Λάρισας, αλλά και ολόκληρης της χώρας η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1.9.2019, με τη συμπερίληψη και του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να διατηρήσουν το αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως η ενημέρωση από πλευράς των αρμόδιων προϊσταμένων των Διευθύνσεων Υδάτων των  Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, είναι ότι για τις αιτήσεις αδειών χρήσης νερού των γεωτρήσεων – που ζητεί η ΔΕΗ – θα χρειασθούν αρκετά χρόνια με την υφιστάμενη διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Οι καθυστερήσεις αυτές σημαίνουν ότι καθίσταται πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, μέχρι τη 30η Σεπτεμβρίου 2019 – χρονικό όριο που έχει θέσει η ΔΕΗ – με συνέπεια  να κινδυνεύει να μείνει εκτός καταγραφής, ένας πολύ μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων.

Δεδομένου ότι τόσο οι αγρότες της Λάρισας, όπως και ολόκληρης της χώρας ήδη αγωνιούν για το εισόδημά τους, από την στιγμή που η αδυναμία ολοκλήρωσης της προβλεπόμενης σύνθετης διαδικασίας καταγραφής των γεωτρήσεων τους, σύμφωνα με την ΔΕΗ, θα συνεπάγεται την μονομερή καταγγελία των σημερινών συμβάσεων και τη μεταφορά τους στο αστικό τιμολόγιο.

Δεδομένου ότι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και θα έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο των αγροτών, όπως και στα μεγέθη της εθνικής οικονομίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για το πώς θα αποφευχθεί η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, από τη διακοπή του αγροτικού τιμολογίου, για όσους αγρότες δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διοικητικής Περιφέρειας να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις και άδειες χρήσης νερού μέχρι 30 Σεπτεμβρίου;
  2. Με δεδομένη τη σημερινή εικόνα της χρονοβόρας καταγραφής των γεωτρήσεων, όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, προτίθεστε να δώσετε παράταση στην διαδικασία πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2019;
  3. Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων άμεσα και να μειωθεί και το κόστος και ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους αγρότες»;

Δείτε επίσης

Βρείτε μας