Νέο παραλήρημα Ερντογάν – Αγνοεί Ευρώπη και ΗΠΑ – Απειλεί εκ νέου με γεωτρήσεις την Κύπρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε απόψε τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου που πραγματοποιεί η Άγκυρα στα ανοιχτά της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχιστούν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε υποτιθέμενα μέτρα… δεν ζημιώνει εμάς αλλά τον εαυτό της», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Συνεχίζουμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αμετάβλητη αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά το κοινό μήνυμα Μακρόν-Μητσοτάκη για ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα τόνισε πως «δεν θα δείξουμε καμία αδυναμία απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα Ιουλίου οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν μια σειρά πολιτικών και οικονομικών μέτρων ως απάντηση για τις συνεχιζόμενες εξορυκτικές έρευνες που πραγματοποιεί παράνομα η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις.

Μακρόν: Θα ενισχύσουμε την πολιτική, οικονομική και αμυντική συνεργασία -Δεν θα δείξουμε καμία αδυναμία απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

«Η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας είναι πολύ σημαντική. Η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά φυσικά αυτός που αγωνίστηκε ήταν ο ελληνικός λαός. Μας συνδέει μία μακρά ευρωπαϊκή φιλία, που βασίζεται στον πολιτισμό. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα. Η προτεραιότητα της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω και της κατάρτησης ενός κοινού προϋπολογισμού» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση τους το πρωί της Πέμπτης.

«Από κοινού θα πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας για στήριξη της ευρωζώνης, αλλά και περισσότερη αλληλεγγύη. Θα πρέπει να βρούμε μία κοινή λύση για το μεταναστευτικό. Ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με το θέμα της μετανάστευσης και το βάρος», πρόσθεσε.

«Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία σε αυτόν τον τομέα».

Πηγή: newpost.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας