Νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη -Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Γαλλία

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει από την Τρίτη τη βορειοδυτική Ευρώπη, θέτοντας σε συναγερμό τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ηδη καταγράφοντας θερμοκρασίες- ρεκόρ, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει κι άλλο.

Στο Μπορντό της Γαλλίας το θερμόμετρο έφτασε στους 41,2 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο κύμα καύσωνα, στα τέλη Ιουνίου, είχε αφήσει πίσω του νεκρούς. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς εξαιτίας του νέου κύματος καύσωνα τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο, προτού αρχίσει να υποχωρεί την Παρασκευή.

Σε συναγερμό η Γαλλία λόγω καύσωνα
Σχεδόν όλη η Γαλλία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του καύσωνα. Η Météo France προβλέπει για την Πέμπτη θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 70 χρόνια στο Παρίσι με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς Κελσίου (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40,4 βαθμοί Κελσίου, το 1947). Πάντως, το εθνικό ρεκόρ δεν αναμένεται να ξεπεραστεί. Είχε καταρριφθεί στα τέλη Ιουνίου, με 46 βαθμούς Κελσίου στον γαλλικό νότο. Ηδη στο Παρίσι έχουν ανοίξει κλιματιζόμενες αίθουσες σε δημόσια κτίρια, για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Εκτακτα μέτρα και σε άλλες χώρες
Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα. Στην Αυστρία δημιουργήθηκε εφαρμογή με την οποία οι κάτοικοι μπορούν να βρουν στο χάρτη σημεία δροσιάς, όπως πάρκα, χώρους που μπορούν να δροσιστούν ή και να κάνουν μπάνιο.

Σχεδόν όλο το Βέλγιο είναι σε κατάσταση συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες έως την Παρασκευή. Ο κυβερνήτης της Φλάνδρας διέταξε την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς. Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία λόγω καύσωνα. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Στη Γερμανία, ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και το Ζάαρλαντ, καταρρίπτοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015. Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να περπατούν στη σκιά και να απέχουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και εκεί αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού. Την Πέμπτη το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοανατολική Αγγλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας