Κουρέτας: Το φοβερό προσόν του Κυριάκου

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ *

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να του αναγνωρίσω ότι έκανε μεταρρυθμίσεις που κανένα κόμμα δεν είχε το θάρρος να κάνει. Κοίταξε αυτόν που δεν είχε να βάλει πετρέλαιο στο σπίτι του.

Έκανε όμως δύο κρίσιμα λάθη. Πρώτο, υπονόμευσε το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Δεν μελέτησε ούτε το παράδειγμα της Κύπρου ούτε της Ιρλανδίας για το πώς βγήκαν από την κρίση. Το σλόγκαν παραγωγική ανασυγκρότηση ήταν φέικ.

Το δεύτερο λάθος: Ο μέσος Έλληνας έχει μια μαθησιολαγνεία. Αυτήν με διάφορους ανερμάτιστους στυλ Γαβρόγλου τού την τσαλαπάτησε. Ο Γαβρόγλου θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο ανερμάτιστος και καταστρεπτικός Υπουργός Παιδείας ever.

O Κυριάκος έχει ένα φοβερό προσόν το οποίο είδα από την πρώτη στιγμή όταν τον γνώρισα. Αφήνει τους άλλους να τον υποτιμήσουν. Αυτό είναι φοβερό προσόν στην πολιτική. Εγώ ήμουν επικεφαλής σε μια ανεξάρτητη παράταξη στις περιφερειακές εκλογές και πήραμε 6%. Τον Φλεβάρη θυμάμαι να μου λένε κάποιοι ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ψηφοφόροι μου στην Καρδίτσα.

Τώρα μου είπανε ότι ο Κυριάκος θα σκίσει. Αλλαξε η εικόνα σε δυο μήνες μέσα.
Όταν συνάντησα τον Κυριάκο, όταν επισκέφτηκε επίσημα το εργαστήριο μου, πριν ακριβώς 2 χρόνια, του είπα το εξής. «Θα κυβερνήσεις, είναι σίγουρο. Θα πρέπει να αποφασίσεις, όμως, αν θα είσαι πρωθυπουργός 8 μηνών ή 8 ετών».

Σήμερα πιστεύω ότι θα είναι ένας καλός και συνετός πρωθυπουργός. Τον ψήφισαν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι.

Ο Τσίπρας αν του χρόνου τον Μάρτη αρχίσει να παίζει με τον θεσμό του προέδρου, θα κάνει λάθος. Έχασε και πρέπει να κάτσει να φτιάξει το κόμμα του. Θα είναι αριστερό ή θα γίνει σοσιαλδημοκρατικό; Να κάτσει να το λύσει.

*Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για τη Διαχείριση Χημικών και Διατροφικών Κρίσεων.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας