Δίκη για τη δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου: Ο βασικός κατηγορούμενος ζήτησε αναβολή για να “πέσει στα μαλακά”

Αναβλήθηκε η έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας του φοιτητή, Μάριου Παπαγεωργίου, μετά από αίτημα του βασικού κατηγορουμένου, ο οποίος θέλει να κάνει χρήση του νέου Ποινικού Κώδικα ώστε να “πέσει στα μαλακά”.

Ο 73χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια και επιπλέον 23 έτη κάθειρξη.

Ωστόσο, το δικαστήριο, το οποίο επρόκειτο να εκδώσει σήμερα την απόφαση ανέβαλε την ανακοίνωσή της για τις 3 Ιουλίου. Αυτό συνέβη μετά από αίτημα που κατέθεσε η υπεράσπιση του 73χρονου, επικαλούμενη αφενός προσωπικό λόγο και αφετέρου προκειμένου να ζητήσει την αναγνώριση ελαφρυντικών για τον 73χρονο με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, σε περίπτωση καταδίκης του.

Σημειώνεται ότι ο νέος Κώδικας ξεκινά να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου.

Η πλευρά του ηλικιωμένου κατηγορούμενου θεωρεί πως το νέο καθεστώς θα τον ευνοήσει καθώς με το νέο Ποινικό Κώδικα εκλείπει το υφιστάμενο μέχρι και μεθαύριο υποκειμενικό κριτήριο για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου και, πλέον, η αναγνώριση του θα βασίζεται στο αντικειμενικό κριτήριο της «σύννομης ζωής» που αφορά το λευκό ποινικό μητρώο.

Ο 26χρονος Μάριος Παπαγεωργίου χάθηκε στις 9 Αυγούστου του 2012 οπότε είχε αναχωρήσει με το αυτοκίνητό του από το Διακοφτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές, για το Αίγιο. Ξημερώματα της 10ης Αυγούστου, η μητέρα του Μάριου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από αγνώστους που της ζητούσαν 620.000 ευρώ ως λύτρα, προκειμένου να απελευθερώσουν το παιδί της. Στην υπόθεση ενεπλάκη ο 73χρονος, οικογενειακός φίλος, ο οποίος έπεισε τη μητέρα να μην ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές αναλαμβάνοντας εκείνος να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθεί ο 26χρονος. Το πτώμα του φοιτητή δεν έχει βρεθεί ως σήμερα.

Στην υπόθεση, πλην του θεωρούμενου ως εγκέφαλου, είναι κατηγορούμενη και η σύζυγός του, η οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 18 έτη κάθειρξη για αρπαγή, απλή συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης και συμμορία. Στη δίκη είναι κατηγορούμενοι, επίσης, άλλα πέντε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης έως έξι ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: enikos.gr

Βρείτε μας