«Προσπαθούν να εξαγοράσουν τις σχολικές καθαρίστριες λίγες μέρες πριν τις εκλογές»

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών ν. Λάρισας αναφέρει τα εξής:

«Η συνδικαλιστική Παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή τους τελευταίους μήνες προς άγρα ψήφων, εν όψει των εκλογών, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο από υποσχέσεις μέχρι εκβιασμούς, επιχειρεί να υποχρεώσει τις καθαρίστριες των σχολείων με συμβάσεις μίσθωσης – ανάθεσης έργου, να γίνουν μέλη του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων. Η συνδικαλιστική Παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), εμφανιζόταν στις καθαρίστριες των σχολείων ως ανεξάρτητη, ως δήθεν εκπρόσωποι του συλλόγου που δεν ανήκουν σε καμία παράταξη, είναι μακριά από τα κόμματα και νοιάζονται μόνο για το καλό των εργαζομένων.
Οι καταγγελίες που έκαναν οι εργαζόμενοι στην γενική συνέλευση του σωματείου, κάνουν λόγο για υποσχέσεις «αν εγγραφούν στο Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων και ψηφίζουν την εν λόγω παράταξη θα πληρώνονται κάθε μήνα και θα μονιμοποιηθούν, σε όσες δε εργαζόμενες αντιστέκονται τους απειλούν ότι δεν θα έχουν δουλειά». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι απειλήθηκαν εργαζόμενοι ότι αν πάνε στο σωματείο καθαριστών-καθαριστριών και στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, «θα ψάχνουν να βρουν δουλειά». Στο τέλος όταν δεν πιάνουν οι απειλές προσπαθούν να εξαγοράσουν τους εργαζόμενους τάζοντας ρουσφέτια, και υπόσχονται σε αύξηση στο μισθό, επικαλούμενοι την προνομιακή σχέση και την πρόσβαση που έχουν στην Δημοτική Αρχή και στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.
Ο εμπαιγμός των εργαζομένων και η ψηφοθηρία δεν έχουν προηγούμενο και φτάσαμε στα όριά μας!
Ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές η παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία(ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) κάλεσε τις εργαζόμενες στο γραφείο του δημάρχου και τους ανακοίνωσαν ότι: Πλέον θα πληρώνονται σε σταθερή μηνιαία βάση (όπως είναι και μακροχρόνιο αίτημα του σωματείου καθαριστών-καθαριστριών), προχωρώντας δε ένα βήμα παραπέρα στην κοροϊδία στήθηκε ένα θέατρο με τηλεφωνήματα, όπου το υπουργείο εσωτερικών διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι :σε ενάμιση μήνα θα έχουμε καλά νέα για την μονιμοποίηση των καθαριστριών. Σημειώνουμε ότι με βάση τα λεγόμενα τους απομένουν πλέον 10 ημέρες για την μονιμοποίηση, τόσες όσες χρειάζονται για να ολοκληρωθούν οι εκλογές. Βέβαια παρέλειψαν να πουν στους εργαζόμενους ότι το υπουργείο εσωτερικών θα εξέδιδε με εγκύκλιο του απαγόρευσε κάθε μονιμοποίηση λόγω εκλογών όπως προβλέπετε κάθε φορά.
Την Τρίτη 21 Μάιου μετά και από τις εξαγγελίες Τσίπρα κλήθηκαν οι εργαζόμενοι από την σχολική επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων να υπογράψουν τις συμβάσεις εργασίας για το επόμενο έτος, για να διαπιστώσουν λίγες ώρες αργότερα ότι ήταν άκυρες – ψεύτικες- δεν είχαν καμία ισχύει, ήταν μια ακόμα προεκλογική εξαπάτηση.
Και για να δοθεί συνέχεια στην προεκλογική εξαπάτηση η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία έλεγε στις εργαζόμενες ότι όσες είναι μέλη του συλλόγου, είναι καλεσμένες από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, δηλαδή τον Δήμαρχο την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Εμπορικό Επιμελητήριο για μιλήσουν για τα θέματα της εργασίας τους. Φυσικά δεν κλήθηκε η διοίκηση του συλλόγου Δημοτικών υπαλλήλων, παρά μόνο τα στελέχη την εν λόγω παράταξης που μαζί με την δημοτική αρχή, αναπαρήγαν για μια ακόμη φορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα Βαρέα-Ανθυγιεινά που σε λίγο έρχονται (άσχετα αν δεν έχουν ψηφιστεί) και ότι είναι τελειωμένη υπόθεση, ενώ αυτή τη φορά δεν είπαν τίποτα για μόνιμη και σταθερή εργασία, παρά μόνο ότι τα χέρια τους είναι δεμένα.

Θυμίζουμε στην δημοτική αρχή ότι : Η διοίκηση του σωματείου από πέρυσι το καλοκαίρι ζητά με έγγραφα που απέστειλε στην δημοτική αρχή, να καταβληθούν αναδρομικά τα Μέσα ατομικής προστασίας που οφείλονται από τον Σεπτέμβριο 2017 και καταβλήθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο 2018, που πήγε η χρηματοδότηση του υπουργείου εσωτερικών που στάλθηκε το Μάρτιο 2018;
Πού βρίσκονται τα χρήματα τόσο στη Λάρισα όσο και σε μια σειρά από άλλους δήμους του νομού;
Το σωματείο ζήτησε από την δημοτική αρχή όπως γίνεται χρόνια τώρα και γιατί έχει έννομο συμφέρον για την προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την διασφάλιση της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων να μας δοθεί κατάσταση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα που σύναψαν συμβάσειςκαι των και των αμοιβών που λαμβάνουν ανεξάρτητα αν συνδικαλίζονται, για να διασφαλίσουμε ότι δεν μειώθηκαν οι μισθοί. Η απάντηση τους ήταν ότι: «θέλουν να τους στείλουμε λίστα με τα μέλη του σωματείου μας.»
Το σωματείο μας ούτε έδωσε, ούτε θα «καρφώσει» ποτέ τους εργαζόμενους στους εργοδότες. Δεν ζήτησε και δεν θα ζητήσει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, επιτρέπει στους εργοδότες να φακελώνουν τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται, αντίθετα παρακολουθούμε στενά, κάθε απόπειρα τρομοκρατίας, εκβιασμού και εξαγοράς συνειδήσεων.Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση-καμία μείωση μισθού σε κανένα δήμο, θα τους σταματήσουμε όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε κάθε Δημοτική Αρχή και σε κάθε κυβέρνηση.
Λέμε στους εργαζόμενους του κλάδου ότι η υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα είναι στα χέρια τους, δεν υπάρχουν «ειδικοί» συνδικαλιστές ή παράγοντες που θα λύσουν τα προβλήματα τους, και χρησιμοποιούν τα σωματεία ως σκαλοπάτι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών. Τώρα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να έχουμε καθαρό το μέτωπο αγώνα απέναντι σε κάθε κυβέρνηση και Δήμαρχό. Γιατί μετά τις εκλογές θα είμαστε ξανά αντιμέτωποι με την αντεργατική πολιτική. Δεν τους φοβόμαστε και θα τους αντιμετωπίσουμε, όπως τους αντιμετωπίσαμε τόσα χρόνια με σκληρούς αγώνες.
Τέλος καλούμε τους συνάδελφους δημοτικούς υπαλλήλους και τον λαό της Λάρισας να μην επιτρέψουν αυτές τις πρακτικές τις εργοδοσίας που εξευτελίζουν και κάνουν σκουπίδι κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επίσης καλούμε την διοίκηση του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων να πάρει θέση και να καταδικάσει την συμμετοχή συνδικαλιστών στο αλισβερίσι, που εκμαυλίζουν συνειδήσεις και απαξιώνουν την οργανωμένη δράση των σωματείων.
Στους εργαζόμενους του κλάδου αξίζουν πολλά και ακόμα περισσότερα, ξεκινώντας από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που είναι αδιαπραγμάτευτο.
Μπορεί να μαζεύουμε τα σκουπίδια άλλα δεν είμαστε σκουπίδια. Ας απαιτήσει στην πράξη και όχι στα λόγια η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση που στηρίζει να φέρει εδώ και τώρα νόμο για τα βαρέα ανθυγιεινά και την μετατροπή όλων των συμβάσεων με πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις χωρίς κριτήρια και αποκλεισμούς. Ας σταματήσει η Δημοτική αρχή τους εμπαιγμούς στις καθαρίστριες των σχολείων, την ώρα που δεν τους επιτρέπει να αρρωστήσουν, εκβιάζοντας της να δουλεύουν: με σπασμένα χέρια, όταν παθαίνουν εργατικά ατυχήματα, όταν νοσηλεύονται και απειλώντας τους με απόλυση γιατί αρρώστησαν!!!
Εμείς όπως αποφάσισε το διοικητικό μας συμβούλιο δεν θα γίνουμε η προεκλογική κορνίζα κανενός υποψηφίου που αύριο θα εφαρμόσει την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική τριών μνημονίων, δύο «πολυκομματικών» και ενός «αριστεροδεξιού»».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας