Στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς

Συνάντηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας πραγματοποίησαν αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ και Αγροτικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγιάς.
Στην συνάντηση εκ μέρους των αγροτών τέθηκαν τα αιτήματά που αφορούν στην άμεση αποστολή ικανοποιητικού αριθμού εκτιμητών του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες(κεράσια, μήλα κτλ) από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε για ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών στην περιοχή από τον ΕΛΓΑ.
Το θέμα της έντονης καρπόπτωσης που παρατηρείται φέτος σε καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, αμυγδάλων και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών που οφείλεται στον παγετό. Για μια ακόμη φορά η απάντηση είναι αρνητική με πρόσχημα τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ με συνέπεια η μεγάλη απώλεια παραγωγής να μην καλυφθεί και αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, δίνοντας έτσι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών που θα είναι πολύ μειωμένο.
Τέλος απαιτήσαμε την άμεση αποπληρωμή του 30% που είναι το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην παραγωγή του 2018. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι ουσιαστική απάντηση και χρονική δέσμευση δεν υπήρξε. Είναι απαράδεκτο να έχει περάσει πάνω από χρόνος από τις περυσινές ζημιές και ακόμη να μην έχουν εξοφληθεί οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις ενώ έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.
Για μια ακόμη φορά προβάλει επιτακτικά το αίτημα του αγροτικού κινήματος για άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων, να ασφαλίζεται και αποζημιώνεται η παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% και χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των ήδη πανάκριβων ασφαλίστρων.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας