Κυβερνητική ρελάνς με μπαράζ παροχών μετά το πλεόνασμα «τέρας» – Κοινωνικό μέρισμα και μείωση φόρων

Οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν το 2018 επιπλέον 4 δις ευρώ αχρείαστα προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να λέει ότι πέτυχε τους στόχους και θα διανείμει το περίσσευμα στις αδύναμες κοινωνικά τάξεις.

Και είναι οξύμωρο διότι η παρούσα κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι δεσμεύεται σε πλεονάσματα τέρατα γονατίζοντας την οικονομία. Όταν ήρθε στην εξουσία βέβαια δεσμεύτηκε για εξωπραγματικά πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 και όχι μόνο αυτό, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπάνω και πέτυχε σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την συμβατική της υποχρέωση.

Και έρχεται σήμερα σε μία οικονομία που στενάζει από τους φόρους και δηλώνει ότι θα διανείμει και νέο μέρισμα, άγνωστο σε ποιους, πριν το τέλος του έτους, προφανώς πριν από τις εκλογές του Φθινοπώρου.

Ήδη τα σενάρια δίνουν και παίρνουν μετά την δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά το Πάσχα σε συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα παίξει τα ρέστα της σε νέο κοινωνικό μέρισμα. Άγνωστό είναι εάν θα φέρει ή όχι ψήφους, πάντως η προσπάθεια θα γίνει από την κυβέρνηση. Πιστή στις παραδόσεις θέλει να μοιράσει ψιχία σε κοινωνικές ομάδες, που όντως υποφέρουν από την κρίση, χωρίς πάντως να λύνει κανένα πρόβλημα, απλά να πετάει το τενεκεδάκι πιο κάτω.

Στα σενάρια για το νέο κύκλο παροχών που έχει ανοίξει περιλαμβάνεται και η διανομή έξτρα μερίσματος, άμεσα πριν το τέλος του έτους.

Μία δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου (στην ΕΡΤ) ήρθε να αναδείξει το νέο κυβερνητικό αφήγημα παροχών μετά την εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 στο 4,3% του ΑΕΠ. Η υφυπουργός είπε, ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές, ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου…».

Αναφερόμενη στις φοροελαφρύνσεις η υφυπουργός προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Όπως είπε «στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή έχει συζητηθεί. Έχουν μπει στο τραπέζι αρκετά. Θα κοστολογηθούν».

Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν σταδιακή μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι διατάξεις με τις φοροελαφρύνσεις να φθάσουν στη Βουλή πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν στη Βουλή και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσειςστην εφορία και τα ταμεία. Για τη ρύθμιση της εφορίας η Κατερίνα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ για τους οφειλέτες με υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και το ύψος της οφειλής. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα ξεκινάει από 18 και θα φθάνει τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν κυρίως οι οφειλέτες με χαμηλά εισόδημα.

Βρείτε μας