Τα αρχαία ελληνικά είναι μια «ερωτική γλώσσα»

Παρόλο που η Μαίρη Νόρις είναι αυθεντία στην αγγλική γλώσσα, η ίδια δηλώνει ότι είναι τα ελληνικά που τη συγκινούν σχεδόν …ερωτικά.

«Είναι κάτι σ΄ αυτή τη γλώσσα που όταν την ακούω, είτε είμαι στην τάξη, είτε στην Ελλάδα, ξυπνάει κάτι μέσα μου», λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Η Νόρις άρχισε να μαθαίνει ελληνικά τη εποχή που εργαζόταν ως διορθώτρια στο περιοδικό New Yorker. Παρόλο που ήταν ξεκάθαρος ο ενθουσιασμός της για τη γλώσσα, της πήρε αρκετό καιρό για να πείσει τους εκδότες του περιοδικού ότι της ήταν χρήσιμα στη δουλειά της.

Δεν το έβαλε όμως κάτω. Ήταν αποφασισμένη να τους αποδείξει ότι τα αρχαία ελληνικά σχετίζονται άμεσα τόσο με τα αγγλικά όσο και με τη δουλειά της ως διορθώτρια.

Χωρίς να χάσει καθόλου καιρό, κατέγραψε μια λίστα από λέξεις που προέρχονταν από τα ελληνικά και χρησιμοποιούνταν στο περιοδικό. Το να γνωρίζει την ορθογραφία και την ετυμολογία λέξεων όπως «αυτόχθονας» (autochthonous στα αγγλικά) και οφθαλμολόγος (ophthalmologist στα αγγλικά), τη βοήθησε πολύ στο να ενισχύσει τα επιχειρήματά της ότι τα ελληνικά ήταν χρήσιμα στη δουλειά της, όπως ισχυρίζεται η ίδια.

Η Νόρις γρήγορα συνειδητοποίησε πόσες αγγλικές λέξεις συνδέονται με τα ελληνικά.
Και όχι μόνο αυτό. Κατέληξε επίσης στη διαπίστωση ότι τα αρχαία ελληνικά βοήθησαν στη διαμόρφωση του αγγλικού αλφάβητου έτσι όπως το γνωρίζουμε.

«Το αγγλικό αλφάβητο προέρχεται από το ελληνικό μέσω του λατινικού, το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Ηροδότου, υιοθετήθηκε από το φοινικικό αλφάβητο στα χρόνια του Κάδμου», γράφει στο νέο της βιβλίο με τον τίτλο «Greek To Me».

Οι Έλληνες υιοθέτησαν το φοινικικό αλφάβητο το οποίο αποτελείτο από 22 σύμφωνα και δεν είχε καθόλου φωνήεντα.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα, πιθανότατα η Ιλιάδα του Ομήρου να είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο που καταγράφηκε σε αλφαβητική γραφή.
Σύμφωνα με μια αμφιλεγόμενη θεωρία, υπάρχει η πιθανότητα το αλφάβητο να δημιουργήθηκε επί τούτου μόνο και μόνο για να καταγραφούν τα Έπη του Ομήρου, έτσι ώστε να διασωθούν στις επόμενες γενιές, γράφει στο βιβλίο της η Νόρις.

Η συγγραφέας πάντως φαίνεται να γοητεύεται από την Αρχαία Ελλάδα και για έναν επιπλέον λόγο, τη Μυθολογία.
«Οι Θεοί της αρχαιότητας προσφέρουν πολύ περισσότερα πρότυπα από ό,τι η Καθολική Εκκλησία», ισχυρίζεται και υπερθεματίζει:
«Υπάρχει η Αθηνά με τη σοφία της, η Άρτεμις που είναι κυνηγός, κάτι σαν αγοροκόριτσο θα λέγαμε, η Αφροδίτη που με την απαράμιλλη ομορφιά της μπλέκεται συνεχώς σε περιπέτειες κι αυτό είναι μια παρηγοριά για εμάς τις όχι και τόσο όμορφες που δεν έχουμε τόσα προβλήματα».

Η Νόρις πιστεύει ότι η Αθηνά αποδείχτηκε ένα «πολύ καλό πρότυπο για μια διορθώτρια», γιατί ως Θεά του πολέμου εκπροσωπεί κάποιον που δε νοιάζεται και πολύ για το αν θα δυσαρεστήσει τους συγγραφείς, λέει χαριτολογώντας.
Για τη διάσημη συγγραφέα, οι κλασικές τραγωδίες, όπως η Αντιγόνη που παρέβη τους νόμους «υπακούοντας στην προσωπική της αίσθηση του δικαίου», σχετίζονται ακόμα με τη σύγχρονη ζωή.

«Υπήρξε η έρευνα της Christine Blasey Ford για τον Brett Kavanaugh στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών», λέει. «Αυτή ήταν μια γυναίκα που επειδή είπε την αλήθεια της κακοποιήθηκε και αγνοήθηκε, και αποτελεί ακριβώς δείγμα μιας σύγχρονης Αντιγόνης».

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος»

Βρείτε μας