Παζάρι ΗΠΑ-Ελλάδας για την αγορά των F-35

Τα σχέδια της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα S-400, κλιμακώνοντας την ένταση με τις ΗΠΑ, οδηγούν το Αμερικανικό Πεντάγωνο να αναζητήσει άλλες… συμμαχικές αγορές.

Oπως δήλωσε στο Κογκρέσο Αμερικανός αξιωματούχος, στα αμερικανικά σχέδια πωλήσεων του μαχητικού F-35 περιλαμβάνεται και η Ελλάδα – δηλώσεις που επιβεβαίωσαν με τον τρόπο τους τόσο ο υπουργός Aμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης όσο και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Oπως είπαν, η αναβάθμιση των F-16 αποτελεί βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πωλήσεις του μαχητικού F-35 της Lockheed Martin Corp σε πέντε χώρες: στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το μαχητικό F-35, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν στις ανωτέρω χώρες. Ο Γουίντερ τόνισε ότι το Πεντάγωνο θα απαντήσει σε όλες τις ξένες κυβερνήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Δέκα χώρες έχουν συμφωνήσει να προμηθευτούν το μαχητικό: (ανάμεσά τους η Τουρκία, η Βρετανία, η Ιταλία). Πέρυσι, εγκρίθηκε η αγορά F-35 στο Βέλγιο, με μια συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει κατά 13% τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένα κράτη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές τους δαπάνες για να διατηρήσουν το προβάδισμα, την ώρα που η Ρωσία ενισχύει τις δικές της Ενοπλες Δυνάμεις.

O υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει η Ελλάδα πολεμικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ. «Θα εξετάσουμε όλες τις συνιστώσες», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, προσθέτοντας ότι «πέρα από την αναβάθμιση των F-16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση στο αμερικάνικο Κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική». Ο κ. Αποστολάκης μίλησε από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου παρακολούθησε την αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2019» στην οποία συμμετέχουν και έξι ιταλικά F-35, καθώς και άλλα μαχητικά (F-16, Φάντομ, Μιράζ-2000 κ.λπ.)

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είπε πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα πολύ σημαντικό σύμμαχο και πρόσθεσε πως η αναβάθμιση των F-16 βοηθάει τη χώρα να περάσει σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας