Μπαράζ επαφών Τουσκ με τους «27» για το brexit – Μέι: Θα συζητήσουμε μικρή επέκταση

«Θα συζητήσουμε μια μικρή επέκταση», δήλωσε η Τερέζα Μέι προσερχόμενη στον χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «αυτό θα δώσει χρόνο στο Κοινοβούλιο να εγκρίνει την ανάλογη νομοθεσία».

Τόνισε δε ότι «είναι σημαντικό το Κοινοβούλιο να φέρει αποτέλεσμα σε σχέση με τη βούληση του βρετανικού λαού – το Brexit είναι η βούληση του βρετανικού λαού και ελπίζω αυτό να μπορέσει να γίνει με μια συμφωνία».

Την ίδια ώρα αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις πραγματοποιεί από το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο τον συντονισμό των 27 της ΕΕ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικότερα της συνεδρίας για το Brexit. Αναλυτικά, στην έδρα του Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ συνάντησε διαδοχικά το Mark Rutte Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, τον Klaus Iohannis, Πρόεδρο της Ρουμανίας, το Xavier Bettel, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τον Stefan Loefven, πρωθυπουργό της Σουηδίας, τη Dalia Grybauskaite, Πρόεδρο της Λιθουανίας, το Joseph Muscat, πρωθυπουργό της Μάλτας, τον Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργό της Ισπανίας, την Angela Merkel, ομοσπονδιακή καγκελάριος της Γερμανίας και τον Εmmanuel Macron, Πρόεδρο της Γαλλίας. Ο Ντόναλντ Τουσκ θα δει την Τερέζα Μέι τελευταία και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 27 είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν μια μικρή επέκταση του άρθρου 50 ως τις 22 Μαΐου, και όχι έως τις 30 Ιουνίου, λόγω της νομικής επιλογής των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σημείωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι οι 27 θα εγκρίνουν τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου, όπως ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η επέκταση θα εξαρτηθεί από την ψήφο υπέρ της ΣΑ στο βρετανικό Κοινοβούλιο , «να την εγκρίνει και μετά θα την παραχωρήσουμε».

Πηγή: real.gr (Βρυξέλλες, Aθανάσιος Αθανασίου)

Βρείτε μας