Πιο κοντά οι εκλογές τον Μάιο – Η παρέμβαση Βούτση, η κόντρα με Καμμένο και οι αβέβαιοι βουλευτές

Η χθεσινή παρέμβαση του Νίκου Βούτση δείχνει ότι έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο να πάμε τελικά σε τριπλές εκλογές τον Μάιο.

Παράλληλα με τη συζήτηση για τη… μεταβλητή γεωγραφία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή φαίνεται να εντείνεται ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον χρόνο των εκλογών.

Η χθεσινή παρέμβαση του Νίκου Βούτση δείχνει ότι έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο να πάμε τελικά σε τριπλές εκλογές τον Μάιο.

151 αλλά…

Με την δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση των έξι βουλευτών που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, παγιώθηκε η απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία των 151. Υπό αυτήν την έννοια ο κ. Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει κάποιον άμεσο κίνδυνο στη Βουλή, προς απογοήτευση της αντιπολίτευσης που είχε επενδύσει στην πτώση της κυβέρνησης λόγω Μακεδονικού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι κκ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος στηρίζουν την κυβέρνηση ενώ ανήκουν στην ΚΟ των (αντιπολιτευόμενων) ΑΝΕΛ, εύλογα δημιουργεί ερωτήματα και προκαλεί αιτιάσεις.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλους μιλώντας στην ΕΡΤ απάντησε στην κριτική που ασκείται για τους δυο βουλευτές με τη διπλή ένταξη:

«Οι δύο αυτοί βουλευτές στήριξαν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ψήφους εμπιστοσύνης. Για ποιο λόγο το έκαναν αυτό; Με συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και οι δύο είπαν ότι αυτή η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της. Πώς θα ολοκληρώσει το έργο της; Τι, δηλαδή, αντιφατικό βρίσκετε στην ψήφο που έδωσαν υπέρ της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι λένε ότι προφανώς η αρχική τοποθέτηση, σε σχέση με τα νομοσχέδια, είναι ότι ψηφίζουμε υπέρ.»

Η παρέμβαση Βούτση

Μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται για τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, ο Νίκος Βούτσης έκανε μια σημαίνουσα παρέμβαση για τον χρόνο των εκλογών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την κοπή της πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο πρόεδρος της Βουλής είπε «Ως προς το Κοινοβούλιο ναι, μπορούμε να πάμε έως τον Οκτώβριο. Ως προς την οικονομία, την Ευρώπη και τα αποτελέσματα του Μαΐου (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές) είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου που όλοι σκέφτονται.»

Πέρα από το προφανές, δηλαδή ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ο κ. Βούτσης εξέφρασε εμμέσως την προτίμηση του για τη διενέργεια των εκλογών τον Μάιο. Η προτίμηση αυτή του προέδρου φημολογείτο εδώ και καιρό. Η έμμεση δημοσιοποίησή της πιθανόν σχετίζεται με την εκτίμηση ότι αν και η κυβέρνηση έχει τα «κουκιά», εντούτοις, πολιτικά δεν μπορεί να πάει πέρα από τον Μάιο με τη συγκεκριμένη πλειοψηφία.

Η περίπτωση Μεγαλοοικονόμου

Η στάση της Θεοδώρας Μελαοοικονόμου έδειξε το πόσο εύθρυπτη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έσπασε το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ αλλά και απείλησε με παραίτηση, προφανώς σε έκφραση δυσαρέσκειας για τη στάση του κόμματος απέναντί της.

Με την πλειοψηφία μίας μόνο ψήφου και με τον Πάνο Καμμένο απέναντι, ο οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να παζαρέψει την ψήφο του. Πόσο μάλλον που πρόκειται για ανθρώπους χωρίς ιδεολογικούς δεσμούς με την Κουμουνδούρου.

Από αυτή τη σκοπιά, η αποστροφή του πρωθυπουργού στην επιστολή στον Νίκο Βούτση ότι «εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν», φαίνεται αν μην απευθύνεται μόνο στον Πάνο Καμμένο.

Πηγή: newpost (του Γιάννη Αλμπάνη)

Δείτε επίσης

Βρείτε μας